Dagens Nyheter

1 juni 2014

Nyhetsflödet måndag den 2 juni

Vart har bibelkunskapen tagit vägen?
- Stefan Swärds blogg - "Det som är skrämmande är hur bibelkunskapen har minskat i vår tid. Det är en gigantisk skillnad på att ta del av debatter och teologiska samtal, t.ex. under andra halvan av 1800-talet och idag. Då handlade det väldigt mycket om att citera Bibeln för att bygga under sina teser. Att förstå och uttolka skrifterna var fokus. Att detaljdiskutera bibeltexter var i fokus.
I dagens debatt handlar det så mycket om att referera till andra författare, till samtida föreställningar, och mycket vaga anspelningar till Bibeln, istället för att gå igenom bibeltexterna för att utifrån dem forma en lära och förkunnelse.
"

Det största sveket
- Åke Hällzon i Hemmets Vän . "Det är ett svek av Svenska kyrkan att behandla anställda på detta vis. Fegt och fult. Vem tar hand om prästerna i programmet? Till vem ska de gå? Att ha en heteronormativ syn på Bibeln och skapelsen, det vill säga att Bibeln har det heterosexuella samlivet mellan en kvinna och man som norm för sina berättelser, det är den vedertagna uppfattningen bland världens alla ledande teologer. Det kan inte vara en nyhet, vare sig för Svenska kyrkan eller Uppdrag granskning. Och alla de medarbetare i kyrkan som fortfarande förfäktar denna uppfattning, finns det rum för dem? Det är fullt möjligt att stå för en heteronormativ bibelsyn och samtidigt välkomna alla männi­skor i en församlingsgemenskap.
Frågan handlar ytterst om hur mycket Svenska kyrkan tror om Gud. Vad är möjligt för Gud? Vad kan en präst i kyrkan be om? Och vad kan Gud, enligt kyrkan, förändra hos en människa? Borde inte Skaparen, den allsmäktige, kunna hantera insidan hos var och en av oss? Från centralt håll har Svenska kyrkan nu klargjort att det inte är möjligt att be om en förändrad sexualitet. Det vore intressant att ta del av Svenska kyrkans syn på Guds möjligheter.
"

Kyrkoledningen är svag för mediascoop?
- Tommy Dahlmans blogg - "Kyrkoledningen är svag för mediascoop? I morse hade jag flera samtal med präster inom Svenska Kyrkan. De är bestörta över den hantering kyrkoledningen visar prov på i samband med det närmast inkvisitionsliknande programmet Uppdrag Granskning i onsdags kväll. Fortfarande har inte en enda av Sveriges biskopar offentligt gått ut och förkastat programmets metoder som till och med i svensk rättsförfattning tolkas vara tvivelaktigt. Istället låter dessa biskopar sina egna kollegor få springa gatlopp i en av Sverige mest omtalade TV program."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar