Dagens Nyheter

5 juni 2014

Nyhetsflödet fredag den 6 juni

Boko Haram sköt ihjäl nio i kyrka
- Världen idag - "Islamistiska terrorgruppen Boko Harams våldsvåg fortsätter i Nigeria. Nio personer sköts till döds på söndagen då medlemmar i Boko Haram öppnade eld in i en kyrka under en gudstjänst, rapporterar flera medier. Enligt uppgifter till BBC tvingades bybor in i kyrkan innan islamisterna öppnade eld. Folk i kyrkan försökte ta sig ut genom fönstren för att komma undan.
– När vi höll gudstjänsten började vi höra skottlossning och alla flydde, berättar en bybo för Reuters. Enligt nättidningen Osun Defender dödades också 37 av terroristerna då bybor gick till motangrepp, och det ledde i sin tur till en hämndaktion från Boko Haram på tisdagen, då de enligt en källa i stort sett jämnade hela byn med marken och dödade 30 personer i angrepp på flera byar.
– Många hade redan flytt eftersom de visste att dödandet av angriparna skulle leda till att de kom tillbaka, säger en källa till Osun Defender."

Juristprofessor tror att Sverige fälls i Europadomstolen
- Inblick - "Barnmorskan Ellinor Grimmark, som inte fick jobb för att hon vägrat medverka vid aborter, har nu stämt landstinget i Jönköping. Juristprofessor Reinhold Fahlbeck menar att landstinget troligen fälls om ärendet går ända till Europadomstolen.
Ellinor Grimmark, som nu fått jobb som barnmorska i Norge, har lämnat in en stämningsansökan mot Jönköpings landsting.
Anledningen är att hon inte fick jobb på grund av sin vägran att medverka vid aborter.
Reinhold Fahlbeck, juristprofessor emeritus vid Lunds universitet och expert på arbetsrätt, menar att Ellinor Grimmark har stor möjlighet att vinna i Europadomstolen om hennes stämningsansökan så småningom hamnar där.
Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna fastställer nämligen att alla människor har rätt till samvetsfrihet.
"

Strid för familjen
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Familjens ställning och funktion har kraftigt försvagats genom en successiv upplösning av familjemedlemmarnas beroende av varandra. Många menar att det är en självklar följd av själva samhällsutvecklingen. Men det är inte hela sanningen. Det har ända sedan början av 1930-talet funnits en politisk strategi att individualisera människors relation till statsmakten genom att lösgöra individen från beroendet av varandra i familjen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar