Dagens Nyheter

27 juni 2014

Nyhetsflödet fredag den 27 juni

Finlands lagutskott: Nej till samkönade äktenskap
- Svenska Dagbladet - "Riksdagens lagutskott i Finland säger nej till medborgarinitiativet om könsneutral äktenskapslag. Till hösten tar riksdagen ett slutgiltigt beslut i frågan.
På onsdagen föreslog riksdagens lagutskott i Finland att medborgarinitiativet som föreslår en könsneutral äktenskapslag ska förkastas, rapporterar Hufvudstadsbladet. Rösterna föll 10-6.
Utskottet kommer senare att avge riksdagens plenum ett betänkande och i höst får riksdagsledamötena ta ställning till om homosexuella par ska få gifta sig på samma villkor som heterosexuella
."

Oroväckande besked från nya ärkebiskopen
- Olf Edsinger i EfterKristus - "Med anledning av det brev som EFS ledningsgrupp har skickat till Svenska kyrkans biskopar hade tidningen Dagen i dag ett stort uppslag om Svenska kyrkans hållning till präster med en klassisk äktenskapssyn. Man kan göra många reflektioner utifrån vad vår nya ärkebiskop säger i artikeln, och i viss mån är det kanske klokt att invänta det officiella svar som (förhoppningsvis) ska komma från biskopskollegiet som helhet. Samtidigt är det ett minst sagt oroväckande förhandsbesked vi nu får av Antje Jackelén...
I slutet av intervjun säger Jackelén så här: ”Om dilemmat uppstår att två sidor känner sig diskriminerade i samma fråga – till exempel en präst som inte vill viga samkönade par och ett samkönat par – bör ett kristet förhållningssätt vara att först och främst motverka den i situationen svagare partens diskriminering och därmed värna om den svagares värdighet.” I klartext innebär detta att det enligt ärkebiskopen är vår kristna plikt att sortera ut sådana präster som för sitt samvetes skull inte kan tänka sig att medverka vid en homosexuell vigselakt.
"

Kapad regnbåge
- Berit Simonsson i Världen idag - "Regnbågen är Herrens säger Guds ord. Ingen annan, varken enskild eller rörelse, kan därför räkna den som "sin".
Vem har "copyright" på regnbågen? Många gör anspråk på den. Pridefestivaler, hbtq-rörelsen, regnbågsflaggor på bussar och spårvagnar. Det är många som vill lägga beslag på regnbågen.
Men regnbågen är Herrens säger Guds ord. Ingen annan, varken enskild eller rörelse, kan därför räkna den som "sin". "MIN regnbåge, sätter jag i skyn ..." säger Herren själv i 1 Mos 9:13 i berättelsen om Noa och Arken. Vi hörde detta läsas i många kyrkor på Midsommardagen.
Herren räddade mänskligheten genom åtta personer som alla andra skrattade åt. I denna räddningsaktion använde han fyra par, och varje par i Arken bestod av en man och en kvinna. Detsamma gällde också för djuren som räddades i Arken, hankön och honkön, ett par av varje.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar