Dagens Nyheter

3 juni 2014

Nyhetsflödet tisdag den 3 juni

Gudsbevis – Martyrerna
- Bength Gustafsons blogg - "Ifrån den förste kristne martyren, Stefanus, så har fram till idag över 70 miljoner kristna lidit martyrdöden.  Kristna är idag den mest förföljda folkgruppen i världen. Av de omkring 2,3 miljarder kristna, som beräknas finnas i världen idag, så är det omkring 100 miljoner som kontinuerligt förföljs för sin kristna tro. Ändå så växer de kristnas antal utöver världen, som aldrig förr. Drygt 170 000 människor blir kristna varje dag världen över. Förföljelse och dödande av kristna har tydligen motsatt effekt. Ju mer förföljelse och martyrskap, desto större tillväxt. Så var det även efter det att Stefanus hade stenats till döds, så historien upprepar sig."

Mariam gifte sig med kristen man - döms till döden
- Désirée Pethrus i Hemmets Vän - "Sudanesiskan Mariam Yahya Ibrahim är 27 år och gravid i åttonde månaden. I normala fall skulle man tänka sig att hon och maken Daniel Wani satt och planerade sin framtid. Så är det tyvärr inte. Hon är nämligen fängslad i Sudan och står inför en dödsdom för att ha gift sig med och fått barn med en kristen man. Eftersom hennes far var muslim är detta ett brott, enligt den sharialag som tillämpas i landet. Mariam befinner sig nu i fängelset med deras första barn. Enligt den dom som utdömts kommer hon kort efter förlossningen av det andra barnet att pryglas med 100 piskrapp och senare hängas."

Församlingsplantering handlar om teologi
- Stefan Swärd på Pionjärbloggen - "Det är mycket varierande framgång när olika kyrkor och samfund idag försöker satsa på församlingsplantering.
En avgörande fråga handlar om teologi. Vad tror man på? Vad predikar man? Vilka är de djupa övertygelser som driver en till att plantera församling?
Bra teologi skapar tro. Bra teologi skapar passion. Bra teologi skapar en eld att sprida budskapet och föra människor till tro på Kristus. Bra teologi är missionell och missionsutmanande och föder fram missionsengagemang.
När teologin leder till intellektualisering, problematisering och relativisering av kristen tro, underminerar det församlingsplantering
."

Forbønnsforbud
- Norska Dagen - "Det er svært be­ten­ke­lig å tvin­ge pres­ter til å av­vise men­nes­ker som ber om for­bønn for noe som opp­le­ves som en byrde. Da for­byr man noe som Bi­be­len opp­mun­t­rer til.
Kan man forby prester å be når mennesker søker forbønn? Er det greit at journalister bruker falsk identitet og skjult kamera for å avsløre hvordan prester ber?
Dagen skrev fredag om svensk TVs dokumentar «Uppdrag granskning» som brukte utradisjonelle metoder for å avdekke hvordan profilerte, konservative prester tok imot en angivelig homofil person som søkte sjelesorg og forbønn.
En reporter gav seg ut for å slite med sin homofili. På spørsmål om prestene trodde det var mulig å kurere ham, svarte flere prester ja og var villige til å be om at hans seksuelle legning skulle endre seg.
Den slags forbønn er imidlertid ikke tillatt i Svenska Kyrkan, som har et vedtak fra 2005 om ikke å støtte eller delta i forsøk på å endre menneskers legning
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar