Dagens Nyheter

7 juni 2014

Nyhetsflödet lördag den 7 juni

Får Uppdrag Granskning bryta lagen?
- Chrys Caragounis, professor em. i Nya Testamentets exegetik, Lund; Marie Willermark, kommendör Frälsningsarmén i Sverige o Lettland; Tuve Skånberg, pastor i Equmeniakyrkan, riksdagsledamot (KD), Kjell O. Lejon, präst i Svenska kyrkan, professor i religionsvetenskap; Dan Salomonsson, pastor i Pingstkyrkan; Süleyman Wannes, Corepiskopos i Syrisk-ortodoxa kyrkan; Gunnar Hyltén-Cavallius, präst i Svenska kyrkan, teol.lic.; Siewert Öholm, journalist, TV producent skriver i Kyrkans Tidning:
"De smyginspelade prästerna svarar inlyssnande och sunt, och med ett uppenbart hjärta att vilja möta och hjälpa den som – falskeligen – söker råd och förbön. Programmets dramaturgi används också medvetet för att förstärka skillnader inom Svenska kyrkan och splittra. Vissa präster intervjuas öppet och förberett, och kritiserar sina kollegors själavårdssamtal. Andra smygfilmas och konfronteras oförberedda. Totalt obegriplig blir SVT:s anklagelseakt när den ställs vid sidan av den okritiskt framlyfta nya boken ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk” som utan omsvep förkunnar möjligheterna att förändra sin sexuella läggning. I det sammanhanget blir det naturligtvis fullständigt ologiskt att döma präster för att de inte svarat att en sådan förändring är omöjlig.
Det som kännetecknar en häxprocess är att en person på förhand bestäms vara skyldig och ska straffas. Därefter formuleras anklagelsen, och konstruerade bevis plockas fram för att kunna leda till den eftersträvade fällande domen. Att agera så i ett rättssamhälle är måhända inte alltid straffbart i domstol. Men det är ett gravt övertramp mot all journalistisk heder, och brott mot journalisternas eget etiska regelverk
."

Vill se fler hjärtan öppnade på glänt
- Världen idag - "Det finns för många stängda hjärtan i Sverige. Det konstaterar Marcus Birro som med sin kommande bok vill utmana till diskussion och samtal kring brännande frågor.
I slutet av juli kommer Marcus Birros sextonde bok i ordningen ut. Denna gång har han samlat sina mest utstickande texter i ett försök att få i gång ett samtal om det där som vi kanske värjer oss för att prata om.
Jag möter Marcus på Maria­torget på ett snålblåsigt Södermalm och han berättar om texterna. Ställningstaganden, krönikor, om bland annat abort och familj.
– Att samla de allra mest frimodiga texterna man skrivit om de mest frimodiga ämnena och vara dum nog att ge ut det i bok. Det kändes väl lämpligt av någon anledning, säger Marcus.
"

Tre olika kristna inställningar till homosexualitet
- Stefan Swärds blogg - "Jag har vid flera tillfällen här på bloggen gett mig in i debatten om en kristen inställning till homosexualitet. Det är en fråga där det tycks finnas en växande förvirring i kristna sammanhang. Eftersom debatten fortsätter, och eftersom flera kända pingstvänner senaste året har kommit ut och öppet talat om sin homosexuella läggning finns det anledning att återkomma till frågan.
Mycket förenklat kan man skilja på tre olika kristna förhållningssätt i denna fråga. Det som skapar förvirring idag är den glidning som finns mellan de olika positionerna, och där kristna ledare är tysta och otydliga vilket ger utrymme för mer sekulariserande krafter i en församling.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar