Dagens Nyheter

19 juni 2014

Nyhetsflödet torsdagen den 19 juni

Troheten kan medföra lidande
-Olof Edsinger i Dagen - "Under hela kyrkans historia har det varit de kristnas otacksamma lott att bli förföljda inte främst för vad de positivt bejakar, utan för vad de på grund av sin tro har känt sig tvungna att säga nej till. Det skriver Olof Edsinger i debatten kring homosexualitet.
I det gamla Romarriket, där de kristna periodvis utsattes för svår förföljelse, ansågs det exempel­vis som ganska oproblematiskt att ha en tro på Jesus Kristus. Vad som däremot provocerade myndigheterna till raser­i var att Jesusrörelsen ansåg sig ha rätten att stå över påbudet att be (även) till kejsaren. Samt att den opponerade sig mot sådana sedvänjor som slaveriet och att sätta ut oönskade barn i skogen.
Som kristna ska vi visserligen inte söka konflikt i onödan, men förr eller senare kommer det ändå att visa sig att Jesu överhöghet i våra liv leder till krockar med vår samtids avgudar. En avgud kan i detta sammanhang definieras som ”det som inte får ifrågasättas”. Och i vår tid tycks alltså en av dessa avgudar vara denna: ”All sexuell utlevelse som inte inbegriper våld eller tvång är okej.

(Om du vill läsa en tidigare kommentar till själva sakfrågan – Bibelns syn på homosexualitet – kan du kolla in del XV i artikelserien av Olof Edsinger om Gud och sex.)

 "Det finns något djupt förnedrande i att se vuxna medelålders män och kvinnor bli fulla"
- Marcus Birro i Expressen - "Att avstå från sprit på midsommar är inte att tänka på. Inte ens i solidaritet med något av alla de 400 000 barn som lever i hem där en förälder, eller båda, är fast i ett beroende.
En stilla undran: Om det nu är så att du inte har problem med spriten, varför denna benhårda ovilja att vid ett tillfälle välja bort den?
Det är som när ateister blir arga på att det talas om Gud på skolavslutningarna. Om Gud nu inte finns varför blir de då så arga?
...Sådana som jag brukar bli avskrivna som skadade moralister. Om moral handlar om en förhoppning och förtröstan på det mänskliga i människan, en förväntan på att vi kan mer än vi visar, då är jag gärna moralist.
Spriten avhumaniserar oss. I början kan det vara väldigt svårt att upptäcka det, eftersom allt som i förlängningen tar livet av dig till en början känns som ditt livs vackraste vinst.
"

Schyman: Religion ska vara en privatsak
- Världen idag - "Feministiskt initiativ firar triumfer och ligger i opinionsmätningar nära riksdagsspärren inför höstens val. Men vad vill de egentligen? Världen idag har talat med partiets företrädare om förslagen som inte fått så mycket uppmärksamhet: Förbud mot religiösa friskolor, avskaffande av de juridiska könen och det tabu som de menar finns kring barns sexualitet, till exempel."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar