Dagens Nyheter

3 juni 2014

Nyhetsflödet onsdag den 4 juni

Elisabet Höglund om "Bögbotarna": Journalistisk omoral
- Världen idag - ”Aldrig ­under mitt 44-åriga journalistliv har jag upplevt en journalistisk omoral i klass med denna. Det förut så aktade Uppdrag granskning håller på att bli den goda journalistikens död­grävare.”
Det skriver Elisabet Höglund i en krönika i måndagens Aftonbladet, där hon menar att den svenska journalistiken befinner sig ”i fritt fall”. Efter några inledande rader om ytlig nöjesjournalistik går hon vidare till att kritisera Uppdrag gransknings senaste program.
”Uppdrag granskning, den ­svenska samhällsjournalistikens flaggskepp, har börjat hemfalla åt arbetsmetoder som riskerar att få hela programmets journalistiska idé att kapsejsa”, skriver Elisabeth Höglund."

Uppdrag granskning
- Mikael Karlendals blogg - "Sveriges television ägnar sig uppenbarligen numera åt att lömskt och försåtligt angripa och anklaga dem som inte har rätt och möjlighet att försvara sig själv. Man slår alltså på den försvarslöse. Jag tänker här på de svenskkyrkliga präster som i veckans program ”avslöjades” ha en klassiskt kristen syn i homosex-frågan. Eftersom SVT använde sig av fejkade själavårdssamtal – och alla själavårdssamtal omfattas av tystnadsplikten, fejkade eller ej, och prästerna inte har rätt att tala om vad som sagts i ett sådant – så kan inte de anklagade prästerna försvara sig eller förklara sig om de så önskade. De kan inte lägga den grovt förenklade och missvisande historieskrivningen som journalisterna gav uttryck för till rätta, om de nu skulle vilja det. Däremot skulle deras ärkebiskop kunna det. Men vad gör han? Han lämnar ut dem till hyenorna!  Han borde i skarpaste ordalag tagit dem i försvar och förklarat att dessa präster inte gjort något fel. Och även om han tyckt att någon av dem sagt någon sak på ett mindre vist sätt, så borde han i alla fall tagit denne i försvar. En sann herde skulle ha gjort det." 

Wejryd måste avgå
- Bloggardag - "Nu reses kraven på att Wejryd måste avgå. Han försvarade inte prästerna i Uppdrag Granskning. Visserligen nuddade han vid sammanhanget att prästerna försökte svara mot de frågor konfidenten i det fejkade samtalet ställde, men sedan gled han. Han manade till anmälningar. Alltså måste han avgå nu. Han har missat i sin uppgift som ärkebiskop."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar