Dagens Nyheter

8 juni 2014

Nyhetsflödet söndag den 8 juni

Pingstens teologiska genetik
- Tommy Dahlmans blogg - "Pingstens andliga och teologiska genetik. Begreppet DNA har de senaste åren blivit ett modeord i en hel del kristna miljöer. Man använder begreppet då man vill belysa en kyrkas, en organisations eller samfunds andliga genetik. Man vill betona sitt ursprung.
Låt oss se oss på Pingströrelsens teologiska  ”DNA”: När det gäller rättfärdiggörelsen av tro är den luthersk, i dopsyn baptistisk, i synen på helgelse gammalmetodistisk och i själavinnararbetet är den som frälsningssoldater. Vad blir då kvar av pingströrelsens signum? Synen på Andens dop! Pingströrelsens DNA är förkunnelsen om att det är möjligt att bli döpt i Den Helige Ande på samma sätt som på Pingstdagen.
"

Kompakt motstånd mot förbud av skolavslutning i kyrkan
- Dagen - "Motståndet mot ett förbud att hålla skolavslutningar i kyrkan är kompakt i alla befolkningsgrupper. Det framgår av en undersökning av SOM-institutet.
Kraven numera är att skolavslutningar i kyrkor ska vara helt avskalade från alla religiösa inslag.
Motståndet mot ett denna ordning är kompakt i alla befolkningsgrupper, skriver statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson på forskarbloggen Politologerna.
"

Utanför fromhetsbubblan
- Annika Ahlefelt i Sändaren - "Utmärkelserna duggar tätt över påve Franciskus för hans uppenbart äkta engagemang. Men de konservativa jublar inte. Ändå fortsätter påven sitt korståg, och öppnar nya fronter.
Är han sann, påven Franciskus? Denne ikon för så många miljoner människor som beslutsamt kliver ut ur sin fromhetsbubbla och börjar utnyttja sin makt.
Plötsligt finns där en nästintill folklig dignitär som börjar mäkla fred i Mellanöstern, som jämför sina egna prästers pedofila övertramp med satanism, och antyder att celibat kanske inte är den enda möjliga vägen. En påve med starkt och, uppenbarligen, äkta engagemang för denna världens fattiga och utsatta.
Samtidigt tycks han själv avstå från överflöd. Han har vägrat flytta in i den väntande påvebostaden, till förmån för två rum och kök. Han har tagit av sig yttre symboler för makt och rikedom och kör runt i begagnade bilar. En man som lever som han lär tycks det.
Men Franciskus gör så mycket mer än så. Genom att skälla på dem med makt och rikedom, på maffian, råkapitalism och korruption, har han har lyckats låna både troende och otrognas öron.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar