Dagens Nyheter

25 juni 2014

Nyhetsflödet onsdag den 25 juni

Meriam fri från fängelset
- Världen idag - "Meriam Ibrahim har släppts från fängelset. Det rapporterar den amerikanska tv-kanalen CNN som hänvisar till kvinnans advokat.
Meriam Ibrahim dömdes tidigare i år till döden av en sudanesisk domstol efter att hon vägrat avsäga sig sin kristna tro...
Interpellationsdomstolen gav order om att hon skulle bli frisläppt och att det tidigare domsutslaget skulle upphävas, rapporterar Sudans nyhetsbyrå SUNA.
Enligt advokaten har Meriam förts till en okänd plats för att kunna vara i säkerhet.
Fallet med den 27-åriga, då gravida, kvinnan som dömdes till döden har upprört hela världen och även på hemmaplan har domen uppmärksammats i media.
I Sverige uppvaktades Sudans vice ambassadör i Stockholm av riksdagsledamoten Desirée Petrus och frikyrkopastorerna Stanley Sjöberg och Merzek Botros.
"

 Dödsdömd för sin tro – gripen igen
- Dagens Nyheter - "Sudan fortsätter att förfölja en kvinna som dömts till döden för att ha konverterat till kristendom.
Sudan fortsätter att förfölja en kvinna som dömts till döden för att ha konverterat till kristendom.
Den 27-åriga Meriam Yahia Ibrahim Ishag släpptes fri i måndags, men greps igen när hon och hennes familj försökte gå ombord på ett plan i huvudstaden Khartum.
Ishag lämnade islam när hon gifte sig med en kristen man. Domen mot henne gällde även illegal sexuell kontakt, då hennes giftermål inte godkänts.
"

Aldrig en rättighet att köpa ett barn
- 28 debattörer i Aftonbladet - "Surrogatmödraskap är människohandel. Det handlar om att beställa ett barn och om att hyra en kvinnas livmoder. Det finns en vara, barnet, det finns en leverantör, surrogatmodern, och det finns en köpare. Slutsatsen är att surrogatmödraskap är, och alltid kommer att vara, handel med barn och handel med kvinnors kroppar. Detta gäller både kommersiellt och så kallat altruistiskt surrogatmödraskap...
 Att genomgå en graviditet är bland det farligaste en fertil kvinna kan utsätta sig för. I ett tolerant samhälle kan det aldrig vara acceptabelt att betala någon för att gå igenom dessa risker. Surrogatmödraskap är lika lite ett yrke som slaveri eller prostitution är det. Att avtala bort sin egen kropp, en del av sig själv, är inte ”ett arbete”."

Kritisk til abortpraksis
- Vårt Land - "Helseminister Bent Høie (H) vil granske om levedyktige fostre med mindre misdannelser kan ha blitt abortert.
Det er opplysninger fra Medisinsk fødselsregister som viser at levedyktige fostre med mindre avvik som hjertefeil, klumpfot eller misdannelser i ansiktet er blitt abortert etter 21. svangerskapsuke, melder NRK. Loven åpner bare for at fostre uten mulighet til å leve opp tillates abortert etter denne grensen.
Helseminister Bent Høie er kritisk og har bedt Helsetilsynet granske sju senaborter gjort i 2012. Nå er det gitt en frist til 15. oktober for å klargjøre hva som er skjedd.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar