Dagens Nyheter

1 sep. 2014

Nyhetsflödet måndag den 1 september

Abortfrågan alltmer känslig visar SEA:s valenkät
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "Trots att Sverige har högst aborttal i hela Norden enligt Läkartidningen upplever de flesta partierna det alltmer känsligt att lyfta det problematiska i aborter.  Samtidigt som alla partier säger sig omfamna människovärdet, inte minst i flyktingfrågan och i kampen mot människohandel, lyser viljan att ta denna människovärdesdiskussion med sin frånvaro."

 Föredrag om abort och kyrkor på söder
- Stefan Swärds blogg - "Går man igenom bibeltexterna så visas en tydlig bild, det ofödda barnet betraktas just som ett barn. Skapad till Guds avbild, Gud är verksam i hela fosterutvecklingen, och det ofödda barnet är enligt Bibeln aktivt och kan ha en andlig igenkänningsförmåga. Bibelns bud ”du ska inte döda”, gäller allt oskyldigt liv, och i synnerhet barnen, de små barnen och de ofödda barnen. Det intressanta är också att Bibeln använder samma ord för ofödda barn, små barn och äldre barn. Både grekiskan och hebreiskan har samma ord.
Jag har ju doktorerat på frågan om abortmoral, abortpolitik, och opinioner i frågan och jag vet nog mer än nästan någon annan i Sverige hur snabbt och dramatiskt opinionerna har förändrats under senaste 50 åren. Den kristna kyrkan anpassar sig efter tidsandan och den sekulariserade agendan, fast kommer 20-30 år efter övriga samhället. Kristna kyrkan har i regel anpassat sig efter den fria aborten, även i attityder och värderingar, med Svenska kyrkan i spetsen."

”Evangelikala ståndpunkter” inte okej
- Världen idag - "Livets ords nedlagda högskola, Lots, var inte studiemedelsberättigad. Det konstaterar Universi­tets­­kanslerämbetet (UKÄ) i ett beslut i veckan. Beslutet kom efter en ansökan av Lots i början av 2013.
I sin analys poängterar bedömarna flera gånger att den konfessionella biten inte är oproblematisk. I fråga om lärarkvalifikationer konstaterar man: "För anställning som lärare förväntas läraren aktivt bejaka och genom undervisningen främja klassisk kristen tro. Detta bedöms begränsa förutsättningarna att ge en konfessionsneutral undervisning"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar