Dagens Nyheter

26 sep. 2014

Nyhetsflödet fredag den 26 september

Frågor om pacifism i tider med krig
- Tommy Dahlmans blogg - "Frågor om pacifism i tider med krig. ISIS framfart den senaste tiden har återigen fått frågan om den kristna synen på krig att komma till frontlinjen. Frågan är särskilt komplicerad eftersom det är svårt att se hur krig kan vara förenligt med den bibliska betoning på förlåtelse och kärlek. Innebär Jesu undervisning om att vi ska vända andra kinden till och att vi ska älska våra fiender att det alltid är fel att gå ut i krig? Skulle världen ha vänt andra kinden till Hitler och försökt älska honom till kapitulation? När Osama Bin Laden beordrade attacken mot World Trade Center, borde USA har svarat med att skicka honom till Pentagon också? Eller tillåter Jesus en plats där vi både älska våra fiender och ändå, i vissa situationer, använder våld för att hindra livshotande ondska?"

Salt svarar prästerna i Oscars församling
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "De insändare som har publicerats i Kyrkans tidning efter min artikel om rädslans kultur har med all önskvärd tydlighet illustrerat hur stark denna kultur verkligen är. Men Hans Cristian Nyströms och Gabriella Johanssons insändare (båda präster i Oscars församling) tar ändå priset. De tar verkligen i från tårna när de skriver:
    `Om inte organisationen Salt – EFS barn och unga på ett tillfredställande sätt kan visa att man möter varje barn och varje ung människa med full acceptans för hans eller hennes av Gud givna och medfödda identitet, även avseende sexuell läggning, samt också bejakar varje barns tanke och föreställning om att en dag få leva i parrelation, särkönad eller samkönad, och bejakar varje ung människas strävan efter att hitta en partner i livet, oavsett kön, menar jag att samverkan med Salt är utesluten om Svenska kyrkan vill behålla sin trovärdighet. Det måste i så fall också bli tydligt att Salt inte är en del av Svenska kyrkan.`
Jag säger bara: hej och hå! Det som dessa präster säger är alltså att hela vår identitet är gudagiven (jag som trodde att vi alla var syndare, och därmed också brustna i vår identitet), att vår sexuella identitet är medfödd (en stor del av HBTQ-rörelsen hävdar motsatsen), att alla tankar och föreställningar om framtida relationer ska bejakas (sen när blev alla våra tankar och föreställningar på detta område gudainspirerade?) och – som slutkläm – att om vi inte fullt ut böjer oss under denna nya statsreligion ska vi uteslutas ur Svenska kyrkan.
När man betänker att de åsikter som prästerna uttalar sina förkastelsedomar över faktiskt är att betrakta som självklara för åtminstone 95 % av världens kristna blir man bara ännu mer förstummad."

ISIS har bragt os tilbage til middelalderen
- Norge idag - "ISIS har bragt os tilbage tilbage til middelalderen, hedder det i en opinionsartkel som klummeskriver Oz Almog idag har i den israelske avis "Yediot Aharonot".
- Religiøs fundamentalisme er et uhyre med en tikkende, selvødelæggende tidsbombe, som vil ødelægge sig selv, skriver Almog.. Man kan se på den menneskelige kultur som en revolutionshistorie, der har overraskende forvridninger i komplottet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar