Dagens Nyheter

21 sep. 2014

Nyhetsflödet måndag sen 22 september

Viktigt att värna det öppna samhället - Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "De politiska analyserna avlöser nu varandra i rasande takt. I debatten är frågan om Sverigedemokraternas framgång idag lika stor som frågan
om Stefan Löfven kommer att klara en regeringsbildning!
SD är det enda parti som haft en betydande ökning sedan förra valet. Medier och övriga partier har misslyckats i sina försök att marginalisera SD och med facit i hand är det uppenbart att isolering, rasiststämplingar, demonstrationer och avslöjanden om partimedlemmar, knappast har varit en framgång för dem som velat underminera SD. Tvärtom har agerandet snarare skapat misstro gentemot övriga partier och spätt på martyrbilden. Alla som förstår sociologi inser att yttre fiender är det bästa medlet för att sluta leden och cementera åsikter. Det behövs uppenbarligen mer än vuvuzelakonserter och slogans som ”inga rasister på våra gator” för att inte bara nå de redan frälsta."


Det kan inte vara fel att växa som kristen
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "En predikan bör naturligtvis över tid täcka in både undervisning, själavård och trosutmaningar till väckelse och efterföljelse. Men Ordets tjänare måste förstå vad det är att processa Ordet i den helige Ande.
”Guds ord är som dynamit; det måste utsättas för ett visst tryck för att detonera.” (Tozer) Jesus säger: ”Om ni förblir i mitt ord skall ni förstå sanningen och sanningen skall göra er fria.” Tyvärr blir vi färdiga med Ordet innan Ordet är färdigt med oss! (Johannes evangelium 8:31, 32). Men: ”Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi Ord.”  En av anledningarna till att unga människor lämnar församlingen och att medelålders inte längre ser församlingen som en miljö för personlig utveckling är, att förkunnelsen inte lyckas framställa livet i Kristus som ett livsprojekt. Jag tror att vi här kan söka anledningen till den kris som många församlingar genomgår i vår tid. En del riktar istället blickarna åt det mer institutionella hållet där man får känna sig inbäddad i en tradition och en sakramental mystik utan den personliga brottningskampen i trons liv. Det verkar som att friförsamlingar också mer och mer väljer den vägen för att göra församlingslivet mer bekvämt."

Nu är nya teologiska högskolan invigd
- Världen idag - "På fredagen invigdes Skandinavisk teologisk högskola (STH) i Katarina kyrka i Stockholm. En ny högskola med karismatisk prägel har därmed sett sitt ljus. Initiativtagaren Anders Gerdmar tror att utbildningen kommer ha en viktig funktion.
– STH är överlåtet till tre saker: bibeltro, väckelse och ett starkt liv i den helige Ande. Den kombinationen är ovanlig i den akademiska världen, men den behövs, säger den nye rektorn till Världen idag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar