Dagens Nyheter

2 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 2 september

Tid för ny Jesusväckelse i Sverige
- Stefan Swärds blogg - "Även om man är strikt ateist måste man hålla med om Jesus är den mest unika personen i mänsklighetens historia. Han utmanar oss fullständigt. Antingen lurar han oss fullständigt, är en dåre, eller också är det sant med hans anspråk om att vara vägen, sanningen och livet, världens frälsare.
Enda rationella förklaringen är att det är sant som han påstår.
I vår kristna verksamhet behöver vi vara Jesuspassionerade och Jesuscentrerade. Vi kan fastna som kristna församlingar i alla möjliga sidospår, att predika Kristus och följa Kristus är vår prioritet och vårt fokus. Det är Jesus som sätter människor fria, det är Jesus som löser oss från vår självupptagna själviskhet och förlöser kärleken i våra liv."

Tusentals på stödgala för Iraks och Syriens kristna
- Världen idag - "Ett par tusen personer fyllde Folkets park i Norrköping i helgen när bland andra Carola intog scenen under en insamlingsgala för förföljda kristna i Irak och Syrien.
Korvförsäljning, orientalisk musik, tal av politiker och ett par tusen besökare fyllde Folkets park i söndags. Initiativtagaren Magnus Oscarsson, distriktsordförande för KD Östergötland, fick idéen till en stödgala när han deltog som talare vid en manifestation för förföljda kristna för några veckor sedan."

Predikan i gungning
- Anders Bexell i Kyrkans Tidning - "Förkunnelsen har från början haft en central plats i den kristna gudstjänsten med grund i den kristna trons innersta. Hur uppfattas predikan i Svenska kyrkan idag?
I kyrkoordningen och kyrkohandboken har predikan en undanskymd plats, likaså i förslag till ny kyrkohandbok. I prästutbildningen behöver homiletiken ges större utrymme.
Predikan har kanske alltid varit i kris, i svårigheter att översätta Guds ord till människoord. Martin Luther framhöll att Guds ord till stor del har förtigits och att allehanda fabler och legender har fyllt tomrummet. I vår tid anför Biskopsmötets bibelkommission (1973) att en kyrka som tar ordet på allvar aldrig har rätt att leda den besvikne kritikern över till mer lättsmälta eller roande verksamhetsformer."

Vårt ansvar för vårt lands ”ödesfrågor”
- Bength Gustafsons blogg - "Som kristna har vi ett ansvar att både privat och offentligt stå upp för vårt lands ”ödesfrågor” och inte ”vika ner oss” eller kompromissa bort oss. Ett ansvar som vi har inför både Gud och människor och som vi inte kan svika, även om det finns andra människor och grupper i samhället som gör det.
Varje land och tid har sina ”ödesfrågor”. Så har det varit för Sverige under dess historia och så är det nu i vår tid. Det handlar om frågor som mer än andra frågor och problemställningar avgör en nations framtid och som förr eller senare hinner ikapp oss och som vi inte kan förhålla oss neutrala till. Det handlar inte först och främst om materiella värden, såsom mer eller mindre pengar i plånboken eller på kontot, utan om helt andra värden. Det handlar om människosyn, människovärdet, människolivets okränkbarhet ifrån konceptionen, hur vi ser på äktenskapet, hemmet och familjen, vår syn på sex, och hur vi ser på Israel, Jerusalem och det judiska folket.
För oss som kristna så avgörs inte vårt synsätt av oss själva, utan av hur Gud ser på vart och ett av dessa områden. Är de viktiga för honom, då är de viktiga för oss, även om det under valtider, där vi är nu, finns en benägenhet att marginalisera eller tysta ner dessa ”ödesfrågor”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar