Dagens Nyheter

19 sep. 2014

Nyhetsflödet fredagen den 19 september

Oro och rädsla gav SD många röster
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "De som röstade fram Sverigedemokraterna i valet motiverades sannolikt av oro och rädsla med tanke på att så många flyktingar och invandrare är muslimer. Mer än en halv miljon människor i vårt land är nu förankrade i Koranens värderingar . Det innebär en påtaglig idékonflikt med både västerländsk humanism och djupt rotade kristna värderingar.
Många oroar sig också över att de riskerar att trängas undan i bostadsköer och bland arbetssökande. Oron gäller om den sociala omsorgen kommer att räcka till alla, när så många kommer hit i akut nöd för att få hjälp?"

SD-väljare måste mötas med samtal
- Lennart Lundberg i Kyrkans Tidning - "Både kyrkfolk och statsvetare är bekymrade över Sverigedemokraternas stora framgångar i riksdagsvalet
- ­Det är ett oroväckande valresultat som ger oss ett svårt parlamentariskt läge, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborg och expert på nationalistiska partier håller med:
– Ett SD på tretton procent omöjliggör en höger- eller vänstermajoritet. Då måste partierna närma sig deras väljare och visa sina egna bästa svar på deras frågor."

Lågt stöd för SD bland kyrkfolket
- Samuel Teglund i Världen idag - "I SVT:s vallokals­undersökning Valu får väljare bland annat svara på hur ofta man går i kyrkan och vad man röstar på. Bland dem som går mest i kyrkan får Sverigedemokraterna bara fyra procents stöd, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är störst i denna grupp.
Om de regelbundna gudstjänstbesökarna fått bestämma hade Sverigedemokraterna knappt klarat riksdagsspärren, och Krist­demokraterna hade fått var fjärde röst. Det visar SVT:s Valu från i söndags. Bland dem som uppger att de går i kyrkan minst en gång i månaden får Socialdemokraterna stöd från 26 procent och Krist­demo­kraterna från 24.
Moderaterna får stöd från 14 procent av de regelbundna guds­tjänst­­besökarna, övriga partier hamnar under tio procent. Bland dem som säger att de aldrig går på en gudstjänst är Social­demokraterna störst, följt av Mode­raterna och Vänster­partiet. Krist­demo­krat­erna och Centerpartiet är minst i gruppen som aldrig går i kyrkan."

 Gud inte längre nödvändig för USA:s flygvapen
- Dagens Nyheter - "De som tar värvning i det amerikanska flygvapnet behöver inte längre referera till Gud. Efter en smärre kontrovers har försvarsdepartementets jurister bestämt att edens avslutande ”So help me God” är valfri."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar