Dagens Nyheter

30 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdagen den 30 september

Extremism eller enhet?
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Israels premiärminister Binyamin Netanyahu fick utstå stark kritik från sina egna ministrar efter att han enhälligt beslutade att ingå en vapenvila med Hamas den 26 augusti i år. Den kanske mest välartikulerade kritiken kom från ekonomiminister Naftali Bennett, som bland annat sa: ”I den Islamiska statens värld, liksom i Hamas, Hizballas och PLO:s värld, finns det inga alternativ till vapenmakt och ingen förlåtelse för reträtt eller flykt från territorium. Alla de som fortfarande stöder bildandet av en palestinsk stat måste säga: jag såg, jag hade fel, jag erkänner mitt misstag”.

När familjer är olydiga mot politiker
- Lukas Berggren i Världen idag - "Politiker, inte minst på vänsterkanten, verkar hysa ett besynnerligt intresse för hur andra vuxna människor väljer att uppfostra sina barn. Exemplen där politiker försöker kringskära familjers frihet är många. Man vill styra vem av föräldrarna som är hemma, man vill bestämma vilken barnomsorgsform de ska välja och man vill fatta beslut om vilken skola de väljer. För att nämna något.
Föräldraförsäkringen har varit ett prioriterat område för statlig styrning de senaste åren. Verktygen för att styra skiljer sig aningen åt, men styras ska det minsann, både från höger och vänster. De som är mer renläriga i sin styrideologi (läs: socialistiska) använder piskan. Där är kvotering det frälsande redskap som ska få bukt med olydiga och uppstudsiga föräldrar, som inte vill fatta "rätt" beslut. De mest ortodoxa, som Vänsterpartiet, vill bestämma helt och hållet. Föräldrar ska dela 50-50, punkt slut. Om det så ska till bröstpump för att lösa amningsproblematiken."

Judarnas fasthet, karaktär och styrka i historien
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Den terrorgrupp som kallar sig ”Islamiska Staten” och nämns i global media som IS har dessutom stöd av många inom Islam – inte alla, men ändå många. Den grymhet som tillämpas påminner om sådant som drabbat det judiska folket när makthavare planerat att utplåna judarna i deras hat mot att det finns en GUD – de har själva haft ambitionen att vara sin egen gud. Här är ett exempel ur historien om Israels folk och deras fasthet, trohet, vision och styrka.
Judar som stod fast i sin tro och övertygelse blev avrättade. Jerusalem var ockuperat och den grekiske härskaren Antiokus IV ”Epifanes” hade avsatt judarnas överstepräst i templet och insatt en falsk överstepräst, en förrädare, som mot betalning accepterade att grisar slaktades som hädiska offer i det allra heligaste. Hedniska idéer skulle ersätta heliga regler. Människan ville ersätta Gud...."

Eventyrlyst driver danske Syrien-krigere
- Kristeligt Dagblad - "Hvad får tilsyneladende velintegrerede unge, der er født og opvokset i Danmark, til at drage i hellig krig i Syrien? Eksperter i radikalisering har ikke et enkelt svar.
20-årige Hassan har afrikansk baggrund og bor i Aarhus. Inden han tog til Syrien, var han ifølge Østjyllands Politi en ung mand under uddannelse ”med et godt greb om livet”. Men for halvandet år siden begyndte han at komme i den berygtede Grimhøjmoské i Aarhus, og han blev mere og mere religiøs. Han kunne ikke længere forlige sig med at fylde hylderne op med alkohol i det lokale supermarked, hvor han havde fritidsjob. I foråret 2013 forsvandt han til Syrien. Et halvt år senere vendte han hjem, desillusioneret og med krigstraumer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar