Dagens Nyheter

26 sep. 2014

Nyhetsflödet lördag den 27 september

Olika åsikter om SD bland kristna
- Världen idag - "Kristna bör inte uttrycka sympatier för Sverigedemokraterna, menar pastor Stefan Swärd. Man ska inte stigmatisera SD-väljare, menar Daniel Forslund på kristna bloggen Aletheia. På torsdagen möttes de i en debatt i Sveriges radios Människor och tro.
Stockholmspastorn Stefan Swärd har vid flera tillfällen gått ut hårt och kritiserat Sverige­demo­kraternas människosyn. Efter en debattartikel i tidningen Dagen nyligen, där han menade att kristna inte har något att göra i SD-ledaren Jimmie Åkessons hejarklack, har han fått både applåder och kritik. Det senare kommer bland annat från personer som står bakom bloggen Aletheia. Där har man den sista tiden i stället publicerat flera texter som problematiserar invandring och som diskuterar islam och nationalism. I en text talas det till exempel om hur kristna bör älska både sin egen och andra ”raser och kulturer”.

Både Nato och Ryssland har nu soldater i Ukraina
- Ruben Ragnarsson i Inblick - "Ryska trupper kan på två dagar invadera städer som Tallinn, Warszawa, Riga, Vilnius eller Bukarest. Det sade Vladimir Putin till Ukrainas president Pjotr Porosjenko enligt ett samtals-PM mellan Porosjenko och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Samtidigt som tusentals ryska soldater befinner sig i östra Ukraina för att bistå separatisterna i deras krig mot Ukraina, pågår den här veckan en Nato-ledd militärövning i västra Ukraina, med 1 300 deltagare från femton länder, bland annat från USA.
Förra veckan avslutades en marin militärövning i Svarta havet, med krigsfartyg från både Nato och länder som Ukraina, Georgien, Rumänien, Turkiet, Lettland och USA.
För drygt en vecka sedan bekräftade dessutom Ukrainas försvarsminister Valery Heletey på en presskonferens att han hade kommit överens om vapenleveranser från Nato-länder, i samband med Natos toppmöte i Wales i början av september."

Vad är godhet?
- Kristers blogg - "Den här gången tänkte jag "sända" en gammal repris. För ett och ett halvt år sedan skrev jag en artikel, där jag diskuterade godhetsbegreppet. Huvudpunkten var att vi kristna låter ateisterna definiera innebörden av ordet godhet. I stället för att gå till Bibeln, låter vi Aftonbladet bestämma hur vi kristna skall ställa oss till u-hjälp, invandring och liknande frågor (som ytterst handlar om godhet).
Kristendomen talar mycket om kärlek. Man kan säga att om man med ett enda ord skulle försöka fånga kristendomens innersta väsen så är nog ordet "kärlek" det första ord som dyker upp i tankarna. När man studerar Bibeln ingående så finner man emellertid att kärlek alltid är kopplad till ordet sanning. Kärleken kommer, om den kopplas till sanning, att verka för en bättre värld."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar