Dagens Nyheter

28 sep. 2014

Nyhetsflödet söndag den 28 september

Hetslagstiftningen hotar yttrandefriheten
- SEA:s hemsida - När en rättstat riskerar upprepa samma inskränkningar av yttrandefriheten som samhällen med totalitära drag, är man inne på en farlig väg. Detta skriver Jacob Rudolfsson sedan en man i Nyköping åtalas för att ha kritiserat en muslimsk gudstjänst.
I början av 2012 rapporterades det i internationella medier om 31-årige Alex Aan i Indonesien som skrev ”Gud finns inte” på sin Facebookstatus, vilket ledde till fängelsestraff. Efter att ha blivit anfallen av en uppretad folkmassa häktades Aan. Enligt polischefen uppfyllde Facebookuppdateringen ”kriterierna för religionskränkning, i det här fallet islam”. Den 31 januari i år släpptes Aan.
När en man i Nyköping i somras väcktes av en muslimsk utomhusgudstjänst, skrev han förargat på sin Facebook att ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen” tillsammans med en film av gudstjänsten. En uppretad grupp människor försökte därefter komma åt mannen. Enligt åklagaren Michael Forsberg bör dock mannens Facebookuppdatering klassas som hets mot folkgrupp, då ”det fick en enorm spridning så är det inte kritik mot religion utan rent hån”.
Att polisen fick rycka ut för att skydda mannen tycks på ett bakvänt sätt göra det ännu värre. ”Det gör att brottet heller inte bör ses som ringa”, sa åklagaren."

Bland fariséer och publikaner
- Bert Stålhammar i Hemmets Vän - För oss som varit med några år har nog årets valrörelse varit den mest otrevliga för att inte säga smutsiga valrörelse man kan minnas. Upplösningen när resultaten väl presenterades blev knappast bättre. Av de nio deltagande partierna förlorade åtta och bara det nionde vann. Dessutom då med en procentsats som chockade de flesta.
Valresultatet blev sådant att Sverige nu inte har någon beslutsmässig regering och knappast heller ser ut att få någon heller inom överskådlig framtid. Skeppet Konungariket Sverige driver utan roder och köl och utan kapten och besättning. Den ballast i form av gemensamma grundvärderingar i vårt demokratiska samhälle som fanns har kastats över bord i en valrörelse där hat, hätskhet och hot mot oliktänkande har varit frätande ingredienser. Om någon skulle tvivla på detta och på det språkbruk som dagligen har använts i försöken att komma åt dem som tänker annorlunda är det bara att gå in på nätet."

Ärkebiskopens inledningsanförande vid kyrkomötet
- Svenska Kyrkans hemsida - "Kunskapen om kristen tro har sjunkit under lång tid. Det gäller hela samhället, medlemmar som icke-medlemmar, anställda som förtroendevalda. Bristande kunskap och frånvaro av djupare reflektion över kristen tro bidrar till en ökad polarisering i kyrkan. Ett fåtal deltar i en alltmer högljudd debatt – ibland en debatt om debatten – som överröstar det kunskapssökande, insiktsfulla samtalet.
När det gäller att lära ut bönens språk, trons sånger och Bibelns berättelser kan vi inte längre förlita oss på hemmen eller samhället i stort – det är vi själva som måste göra det. Som kyrka har vi under lång tid underlåtit att hantera dessa frågor systematiskt och samordnat. Därför är det glädjande att de motioner som kyrkomötet behandlat angående undervisning och mission de senaste åren får gensvar i satsningen Dela tro – dela liv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar