Dagens Nyheter

9 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 9 september

”Kyrkan måste fortsätta att vara en politisk kraft”
- Dagens Nyheter - "Värderingarna behövs. Två tredjedelar av svenskarna anser att kyrkan bidrar till minskade motsättningar i ett mångkulturellt samhälle. Kyrkans engagemang är tydligt när rasism och nynazism sticker fram sina fula trynen. Att väga in människovärdet är försummat när lagar stiftas, skriver biskop Åke Bonnier.
Kyrkklockor som överröstar rasistiska möten. Diakoner som protesterar mot allt glesare maskor i skyddsnäten för de fattigaste. Den senaste tiden har gett flera exempel på att kyrkan är politisk. Och kyrkan måste göra sin röst hörd även i politiska sammanhang, annars sviker den sitt uppdrag. En nygjord opinionsmätning visar också att en majoritet anser att kyrkan gör samhället bättre."

”Att genomskåda kulturen”
- Efter Kristus - "Det är länge sedan tro på Gud var den naturliga utgångspunkten i vår kultur. Nu är det snarare så att Gud har buntats ihop med tomtar och troll. Eller ja – det är förstås inte så att Gud bokstavligen har tryckts ihop med hundra tomtar och ett par troll, utan det ärtron på Gud som har placerats i samma fack som tron på tomtar och troll. Och det är för många självklart att en intelligent och rationell människa inte tror på sådan ”vidskepelse”.
Allt som existerar är materia, och vetenskapen är den enda källan till kunskap. Och om någon, mot förmodan, fortfarande tror på Gud så är det ingenting som har med förnuft och rationellt tänkande att göra. För varje människa som använder sitt förnuft kommer självklart fram till att Gud inte existerar.
Vill du tro på Gud så får du gärna göra det, men då får du göra det hemma. Och om du har idéer om vad som är moraliskt rätt och fel som är grundade på Bibeln och vad Gud vill så är det okej – så länge du håller det för dig själv.
Ungefär så kan det låta; vår kultur har diskvalificerat tro på Gud som ett intellektuellt gångbart alternativ och har gjort religion till en privatsak."

Tala utifrån övertygelse
- Mikael Karlendals blogg - "En bra kristen predikant måste vara en övertygad predikant. Om man inte har en brinnande övertygelse som man önskar omvända andra till, kan man aldrig bli en bra kristen predikant i längden. En bra predikant måste vara en skicklig kommunikatör, men om han inte har en gedigen kristen tro och övertygelse att kommunicera, kan han inte vara just en kristen predikant. Då är det bättre om han använder sin kommunikationsförmåga i annat sammanhang."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar