Dagens Nyheter

4 sep. 2014

Nyhetsflödet fredag den 5 september

Kristen vägrade konvertera – torterades till döds av IS
- Världen idag - "En av de få kvarvarande kristna i den irakiska staden Bartella, som i nära en månad ockuperats av islamistgruppen IS, torterades på måndagen till döds sedan han vägrat konvertera, uppger nyhetsbyrån Ankawa.
43-åriga Salem Matty Georgis blev enligt anhöriga misshandlad och utsatt för tortyr tills han dog av en grupp IS-terrorister. Georgis led av en hjärtsjukdom och kunde inte lämna Bartella tillsammans med sin familj efter att staden intogs av IS 7 augusti. I över tre veckor gömde han sig i hemmet, men när han till slut var tvungen att ge sig ut för att försöka hitta någon mat blev han stoppad av en IS-patrull utanför Jungfru Maria kyrka. Terroristerna försökte få honom att konvertera, men han vägrade, och blev då brutalt mördad, skriver Ankawa. Georgis kropp lämnades på gatan och blev sedan omhändertagen och begravd av stadsbor, skriver Ankawa. Vittnesmålen hur våldsamt IS far fram i Irak och Syrien är många. På tisdagen larmade Amnesty International om hur delar av norra Irak förvandlats till "ett dödens fält" och att det är en etnisk rensning som pågår. FN:s biträdande kommissionär för mänskliga rättigheter, Flavia Pansieri, talade på måndagen inför FN:s människorättsråd om att rapporterar "avslöjar omänskliga handlingar av obegriplig omfattning".

Twittrare sprider IS hot till världen
- Dagens Nyheter - "Islamiska Staten för ett informationskrig för att nå ut med sitt budskap och sina bilder. Bara sedan maj har 60.000 twitterkonton skapats för att sprida skräck över världen.
När den amerikanske journalisten Steven Sotloff mördades i tisdags skickades filmbilder med hans avrättning ut via Twitter av Islamiska Staten. Två veckor tidigare hade IS gjort samma sak när man mördade en annan amerikansk journalist, James Foley."

IS-avhoppare: Får de chansen kommer de attackera
- Svenska Dagbladet - "Attacker av västerlänningar mot "otrogna" hemländer. En islamisk stat som innefattar hela arabvärlden – och sen mer.
En man som lämnade IS styrkor i Syrien berättar om terrororganisationens planer i en exklusiv intervju med CNN.
– Målet, som de säger, är en islamisk stat som omfattar hela arabvärlden. Efter det vill vi ta andra länder, säger han.
IS starka fäste i norra Syrien, staden Raqqa, är skådeplats för dagliga korsfästelser och avrättningar. De som inte följer de religiöst grundade reglerna – exempelvis stänger en affär under bönen – kan bli pryglade eller fängslade. Kvinnor som inte bär heltäckande niqab blir piskade. Det rapporterar CNN:s utsände."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar