Dagens Nyheter

10 sep. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 11 september

RFSL flyger  under radarn
- Marcus Birro i Expressen - "En människa kan inte vara till salu. Lagen är ett klockrent exempel på när ett land via lagstiftning sätter agendan för vilken syn på människan man har. Jag är stolt över att Sverige vågat se på denna fråga på ett värdigt och anständigt sätt.
Dock kommer kritik mot denna lag från ett ganska oväntat håll. RFSL, som nästan har uppnått någon form av myndighetsstatus, skrev nyligen så här på sin hemsida: Vad för sex kan du tänka dig att sälja? Det är när du är klar över detta som du kan förhandla med en kund. Det har också på hemsidan funnits en guide för säkert sexköp. RFSL vill alltså avskaffa sexköpslagen och även legalisera bordeller.

Det är en smula anmärkningsvärt att en organisation som årligen tar emot miljoner kronor av staten uppmuntrar till lagbrott på det här sättet. I en kommentar rörande texten på RFSL:s hemsida svarar Suzann Larsdotter, socionom hos RFSL så här: Även om man är sexköpare har man rätt att få information om säkrare sex."

Fyra kvadratkilometer
- Nyheter från Israel - "Den 30 augusti beslutade Israels civiladministration på Västbanken att ett knappt fyra kvadratkilometer stort område sydväst om Jerusalem, vars juridiska ägarskap tidigare inte var klarlagt, är att betrakta som statlig mark. Trots att området varken är bebott eller uppodlat har ett antal palestinska privatpersoner gjort anspråk på marken, dock utan att kunna uppvisa giltiga ägarhandlingar. Efter en utdragen juridisk process gav därför en israelisk domstol klartecken åt civiladministrationen att deklarera marken som statlig. Beslutet kan överklagas till en högre rättsinstans fram till den 14 oktober.
Trots att beslutet bara var en juridisk formalitet har det resulterat i hård kritik från bland annat USA, EU och FN. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade beslutet för ”expropriering av privatägd palestinsk mark”, trots att alltså ingen palestinsk privatperson har kunnat uppvisa giltiga ägarhandlingar och inga palestinier bor i området.
Att palestinier som saknar ägarhandlingar och inte ens bor i området skulle ha blivit utsatta för ”expropriering” är ett påstående som bara är begripligt om man utgår från att all mark på Västbanken per definition är palestinsk. Denna hållning strider dock mot fakta, vare sig man avser det palestinska folket som kollektiv eller palestinska privatpersoner."

Hamas: Vi kan förgöra Israel från Västbanken
- Israel - "Om Västbanken hade en fjärdedel av de vapen som finns i Gazaremsan skulle Israel elimineras på en dag. Det var budskapet från Mahmoud Zahar, en av Hamas grundare, när han predikade i Gaza city på fredagen i förra veckan.
Zahar, som höll sin predikan i en moské uppkallad efter Abdullah Azzam, som var mentor till al-Qaidaledaren Usama Bin Laden, valde att fokusera på drömmen om att förstöra Israel, rapporterar Gatestone Institute.
– Om bara Västbanken hade en fjärdedel av de motståndsredskap som Gaza har, skulle den sionistiska enheten (många islamisters benämning av Israel) upphöra på en dag, sade Zahar, som tidigare talat om att målet för Hamas är att föra över kampen från Gaza till Västbanken."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar