Dagens Nyheter

16 sep. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 16 september

Utkast till en politisk analys
- Marcus Birros Blogg - "Så vad var det som hände egentligen?
Vad hände med vinden från vänster? Vad hände med drömmen om en ny politiskt slagsida? Vad hände med socialisterna och feministernas gemensamma dröm om en ny slags världsordning?
Vänstern har en stark tradition att falla sönder i mindre enheter. På 70-talet blommade alla tänkbara bokstavskombinationer. Alla slet sig loss från alla. Den med längst och märkligaste förkortning vann. Kpml(r) gick segrande i den striden.
Det blev ett sorts inbördeskrig, en politisk kannibalism där man käkade upp sig själv.
Lite samma sak ser vi nu när vi blickar ut över det nya politiska landskapet. Det är i flera hänseenden inte nytt alls. Jag trodde kampen skulle stå mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna om vilka som skulle bli landets tredje största parti. Det blev ingen kamp alls. SD utklassade MP som liksom Vänstern, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnade på nästan exakt samma siffror som 2010."

Gud och sex del I: Att bli ett kött
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Det talas för mycket om sex i kyrkan.” Med jämna mellanrum stöter jag på detta påstående, både från människor som har vuxit upp i en kristen församling och från människor som aldrig har satt sin fot i en sådan. Antagligen syftar man med detta på en undervisning som lyfter fram perspektiv som man själv inte håller med om. Även ”lite” undervisning kan ju bli ”för mycket” om man inte tycker om det man får höra!
Om jag ser till min personliga erfarenhet skulle jag formulera mig på precis motsatt sätt: ”Det talas för lite om sex i kyrkan.” För egen del har jag nämligen inte fått höra mer än någon enstaka predikan på det tema som kommer att vara i fokus för den här artikelserien. Om jag tar bort alla de ungdomsläger som jag har deltagit i skulle summan i princip vara lika med noll."

Tid for selvransakelse i Sverige
- Norske Dagen - "Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraternas oppslutning i søndagens valg er en reaksjon på et sykdomstegn i svensk politikk. 
Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning. Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar