Dagens Nyheter

8 sep. 2014

Nyhetsflödet måndag den 8 september

Osäker framtid för UNDOF
Ett av UNDOF:s patrullfordon
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "I över två veckor har hårda strider rasat mellan syriska arméförband och terroristorganisationen al Nusra längs med gränsen till de israeliskkontrollerade Golanhöjderna. Vid flera tillfällen har striderna spillt över till den israeliska sidan. Israels försvarsstyrkor har därför höjt sin beredskap och förstärkt sina trupper i området.
Den 27 augusti förlorade de syriska regeringsstyrkorna kontrollen över gränsövergången Quneitra. De första rapporterna gjorde gällande att al Nusra låg bakom attacken, uppgifter som sedan tillbakavisades av andra bedömare. Istället hävdades det att rebellgruppen FSA (fria syriska armén) har kontroll över området runt Quneitra, medan al Nusra kontrollerar en intilliggande landremsa längs med den israeliska gränsen. På grund av de hårda striderna i området har det varit svårt att få uppgifterna bekräftade. Situationen förändras också nästan varje timme, vilket gör det omöjligt att med säkerhet fastslå exakt var de olika stridande parterna är positionerade."

Vad står RFSL för – egentligen?
- Ruth Nordström i Världen idag - "RFSL håvar in miljoner i statliga bidrag varje år och "certifierar" ett antal olika instanser i Sverige: socialtjänsten, barnomsorgen och skolväsendet, äldreomsorgen, bibliotek, biståndshandläggare, familjerådgivare, ungdomsgårdar.
Bör dessa instanser göra reklam för RFSL:s värderingar? Den frågan ställde jag till Folktandvården i somras, när jag efter ett tandläkarbesök med min lilla dotter, sett att en RFSL-regnbågsflagga fått en framträdande plats i receptionen. Folktandvårdens receptionist kunde inte besvara frågan utan hänvisade vidare till tandvårdschefen, som hänvisade vidare till tandvårdsdirektören i länet. Under ett telefonsamtal med tandvårdsdirektören frågade jag varför mina barns tandläkare gör reklam för RFSL, som bland annat kräver avskaffande av sexköpslagen, legalisering av köp av sexuella tjänster och uppmanar till sexbrott? Tandvårdsdirektören verkade helt oinformerad om RFSL:s värderingar och lovade ta upp frågan till diskussion.
Vad kostar en "RFSL-certifiering"? En heldag med RFSL:s certifieringspersonal kostar enligt uppgifter på hemsidan, cirka 20 000 kr plus moms. Att "hbt-certifiera" en arbetsplats med cirka 25 anställda kostar cirka 100 000 kr. Folktandvården i Uppsala län har cirka 550 anställda."

IS-krigare ångrar sig – vill ha hjälp
- Dagens Nyheter - "Dussintals radikaliserade britter som har anslutit sig till IS i Syrien ber om hjälp - för att komma hem. ”Det var inte det här vi kom hit för”, säger en desperat IS-krigare till The Times.
Mannen, som påstår sig representera 30 britter som alla är knutna till Islamiska staten (IS), kontaktade nyligen via sociala medier forskningsinstitutet ICSR i London för att få hjälp. Centret är känt för sin forskning om radikala miljöer....
– Vi kom hit för att bekämpa regimen, inte för att bedriva gängkrig. Det var inte därför vi kom hit. Men om vi lämnar landet och åker hem hamnar vi i fängelse - eller så tvingas vi stanna och kriga. Vad har vi för alternativ, frågar han sig."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar