Dagens Nyheter

17 sep. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 17 september

Sverige ska nu pusslas ihop
- Tommy Dahlmans blogg - "Sverige ska nu pusslas ihop. 13 % av svenska folket är idag mentalt inställda på att Stefan Löfven nu ska lägga ett politiskt pussel. Det är den krassa politiska baksmällan som 87 % av svenska folket går tillbaka till vardagen med den här dagen. Detta trots att vi teoretiskt visste vad som kunde hända.
Vi har just nu ett parlamentariskt läge som är historiskt och som också är den allra svagaste minoritetsregering vi någonsin har haft. I tillägg till detta ska vi erinra oss om att SD nu har nästan 50! mandat i Riskdagen. Med andra ord har vi en ordentlig politisk oreda. Virrvarret ska från och med idag finna ordning, reda, struktur och riktning av en oerfaren partiledare, tillika statsminister. En synnerligen svår uppgift som kräver att alla andra runt omkring honom gör avkall på sin färg, sitt program och sin politiska övertygelse. Löfven behöver inte de närmaste veckorna prata så mycket om sin politik utan koncentrera sig på att vädja om att alla andra partier ska kompromissa för att inta makten. Detta maktpussel blev just det enda alternativet till den borgerliga valmöjligheten."

Det är Socialdemokraterna som är vågmästarna
- Anders Mellbourn i Sändaren - "Socialdemokraterna är riksdagens nya vågmästare. Alla säger att det är Sverigedemokraterna. Men det stämmer inte, om man håller sig till vad begreppet brukar stå för, skriver Sändarens förre chefredaktör Anders Mellbourn i denna analys av riksdagsvalet."

Ny framgång för Israels kristna befolkning
Kristna israeliska soldater
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Israels inrikesminister Gideon Saar godkände idag tillskottet av en ny kategori i landets befolkningsregister. Israels arabisktalande kristna medborgare har tidigare varit registrerade som araber, men från och med idag har de rätt att istället kalla sig för kristna araméer. Ändringen kom till stånd på begäran av organisationen Forum för Kristen Värnplikt, som företräds av Shaadi Haloul, kristen major i Israels försvarsstyrkor (IDF), och Gabriel Naddaf, präst i den grekisk-ortodoxa kyrkan.
”Detta är ett historiskt beslut i relationen mellan kristna och judar i Israel”, kommenterade en mycket nöjd Shaadi Haloul. ”Det fråntar ett viktigt kort från alla antisemiter och människor som försöker svärta ner det judiska folket och Israel. Det bevisar att Israel är rättfärdigt och att det beskyddar sina minoritetsbefolkningars identitet, till skillnad från alla arabiska länder runt omkring oss”.

Vapenvila kan vara över – raketer mot Israel
- Svenska Dagbladet - "Israelisk militär uppger att raketer skjutits mot södra Israel. Det innebär att vapenvilan nu kan vara över mellan Gaza och Israel, uppger nyhetsbyrån AP."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar