Dagens Nyheter

13 nov. 2014

Nyhetsflödet fredag den 14 november

RFSU sätter press efter beslutet om samvetsfrihet
- Världen idag - "Under onsdagen rapporterar flera stora medier om att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Kronobergs landstingsstyrelse röstat ja till att utreda samvetsfrihetsfrågan. Omedelbart började lobbyorganisationen RFSU sätta press på partierna centralt.
Kristdemokraterna fick efter förhandlingar med sig allianskollegorna i beslutet att utreda möjligheterna till samvetsfrihet för landstingspersonal i Kronoberg. M och C röstade tillsammans med KD för en utredning, och det räckte för ett ja. Reaktionerna lät inte vänta på sig.
RFSU menar i ett pressmeddelande att det var ett "chockerande beslut", som man dessutom anser inte alls handlar om samvetsfrihet, utan om "abortvård"."

Elisabeth Sandlund debatterade samvetsfrihet i P1
- Dagen - "I torsdagens "Studio ett" i P1 debatterade Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro om samvetsfrihet inom vården.
Detta med anledning av att landstingspolitiker i Kronoberg vill utreda frågan om det är möjligt att låta vårdpersonal som inte vill delta i utförandet av aborter att göra andra uppgifter."
Hör inslaget här.

Vad kommer det sig att högt intelligenta människor kan tro på så ofattbart korkade saker?
- Kristers blogg - "I det allmänna samtalet talas idag mycket om intelligens och IQ. Sällan finns begreppet vishet med i sammanhanget. Kanske beroende på att vishet har en tendens att slå hål på ideologiska drömmar (eftersom vishet är kopplad till erfarenhet och mogenhet – vishet innebär, lite förenklat, att intelligensen underordnas sanningen). I en tid när människor allt mindre tycks tro på en absolut sanning, vill man fortsätta att drömma om det underbara paradis som kommer att följa bara vi (vilka vi nu är) får chansen att genomföra vår lära/politik/ideologi." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar