Dagens Nyheter

18 nov. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 18 november

Liberalism och åsiktsförtryck
- Ruth Nordström i Världen idag - "Beslutet i landstingsstyrelsen i Kronoberg att utreda samvetsfrihet för vårdpersonal, har väckt stor debatt. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström twittrade: ”Rätten till säkra aborten är en del av svensk jämställdhet och jämlik vård. Beslutet i Kronoberg mycket oroväckande”. Centerpartiets hälsopolitiska talesperson, Anders W Jonsson hävdade i Aftonbladet att: ”Vi är bestämda motståndare till det. Sjukvården skulle inte fungera om varje anställd av egna etiska skäl skulle ges möjlighet att neka patienter vård. Att den strängt ortodoxe muslimen skulle vägra behandla kvinnor, att rasister skulle vägra behandla invandrare, att ett Jehovas vittne skulle vägra ge blod.”
Att jämföra rasister som vägrar behandla invandrare med en barnmorska som inte vill utsläcka ett litet människoliv, är absurt. Barnmorskan Ellinor Grimmark har förlorat tre jobb i Jönköpings län för hon som barnmorska vill jobba på förlossningen och inte utföra aborter. Hon företräds nu av Scandinavian Human Rights Lawyers i den pågående rättstvisten Jönköpings tingsrätt."

Finns den tredje vägen i hbtq-frågan?
- Mikael Karlendals blogg - "Jag tror att det inte går att följa någon sort ”medelväg” här. Jag tror man måste välja sida: Antingen är man för den traditionella kristna synen och då agerar man därefter, eller också är man emot den synen och i så fall får man agera därefter och göra som Svenska kyrkan har gjort och införa homovigslar och ”regnbågsmässor”. Något mittemellan finns inte.
I vår kultur är det en oerhört svår uppgift att kommunicera vad den kristna tron säger i dessa frågor om hbtq. Men det är en nödvändig uppgift, det ingår i uppdraget. Kyrkan och landets präster och pastorer har inte rätt att backa här, de har inte rätt att svika sitt predikouppdrag att förkunna för människor allt det som är nödvändigt för deras frälsning."

 Upprop Israel
- Tommy Dahlmans blogg - "Allt detta vill den svenska regeringen, trots stort motstånd, kompromissa med och skapa förvirring kring. Statsministern visar tyvärr en avslöjande aningslöshet i frågan. Det torde inte vara någon nyhet för den engagerade människan vad företrädarna för Hamas lever med för slags agenda. Man har nu lyckats med att få den svenska regeringen att godta att pressa Israel ännu mer bort från deras religion, deras bibel och helt avlägsna sig från den historiska relationen till sitt eget land. Agendan är för den påläste tydlig: Från Palestina med Hamas i spetsen vill man införliva hela Israel i ett muslimskt rike. I detta välde kommer ingen frihet för judar att finnas, inte heller för kristna araber och demokrati kommer i detta landet, om Hamas får bestämma, bara vara ett minne blott. Sådana politiska och religiösa drivmotorer har nu Sverige ställt sig offentligt bakom."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar