Dagens Nyheter

16 nov. 2014

Nyhetsflödet måndag den 17 november

Svenskt islamförbund terrorstämplas
- Dagens Nyheter - "Förenade Arabemiraten har terrorstämplat det Muslimska brödraskapet och rörelsens alla grenar. Med på landets lista finns Islamiska förbundet i Sverige, som landet alltså anser vara en del av Muslimska brödraskapet.
Omar Mustafa säger att det inte finns någon koppling mellan hans förbund och Muslimska brödraskapet.
– Vi har inget med Muslimska brödraskapet att göra. Vi är en fristående svensk organisation som inte lyder under brödraskapet.
Han tror att det kan handla om att straffa förbundet.
– Vi har den senaste tiden uppmärksammat och påtalat gripanden av flera människorättsaktivister i landet. Det har inte uppskattats, säger han till TT.
Även hjälporganisationen Islamic Relief, som får stöd från Sida, terrorstämplas av Förenade Arabemiraten."

Samvetsfriheten är ingen lätt fråga
- Sanna Rayman i ledarbloggen i Svenska Dagbladet - "”Ska kirurger av religiösa skäl slippa genomföra blodtransfusioner? Är det en rättighet att få arbeta på apotek för den som av samvetsskäl inte vill sälja preventivmedel? Den senare frågan besvarades med ett nej från Europadomstolen 2001.”
Så skriver Gert Gelotte i GP.  Han hänger upp frågan på det aktuella fallet, på Ellinor Grimmarks religiositet. Jag tycker inte att det är rimligt att binda frågan så hårt till en religiös dimension heller. Grimmark är bara ett exempel på en olust inför aborter som lika gärna kan vara en moralisk övertygelse som en människa bär på alldeles utan gudskopplingar. Vi måste inte diskutera detta som en religionsfrihetsfråga, den kan lika gärna behandlas som ett allmänmänskligt moraliskt dilemma.
Gör istället tankeexperimentet att vi bestämde oss för att tillåta dödshjälp. Skulle vi mena att alla läkare måste vara redo att utföra den? Skulle vi anse det otillbörligt om några av dem lyfte frågan att de som verkligen inte fixar det kanske skulle kunna schemaläggas på andra sysslor? Jag är tämligen övertygad om att vi skulle ha betydligt större beredvillighet att diskutera samt en större förståelse för deras känsla då.
Slutligen, en rent praktisk tanke. Har inte vi en skriande barnmorskebrist i det här landet? Om svaret är ja kanske vi rentav är tvungna att schemalägga en och annan abortovillig på förlossningarna, trots allt? Det är lätt att vara kräsen i den principfasta teorin."

Se människor med Guds vision
- Marie Willermarks blogg - "Att ha en vision innebär att ha ett seende. Frälsningsarméns Vision 2020 handlar om att se människor.  Men inte i största allmänhet. Utan att se möjliga situationer där vi möts ansikte mot ansikte, och göra verklighet av dem.  Och i det mötet finns Jesus med. Jesus till alla heter visionen.
Detta med ett samfunds eller annan verksamhets vision är ju i och för sig ett internt arbete. Min uppgift som samfundsledare är att hjälpa till med samsyn i hela rörelsen. Vi ska förvisso vara uppmärksamma på oss själva, att vi är en hälsosam gemenskap, men vår kallelse är inte att vara inåtvända utan att se andra människor med Jesu ögon. Och då är det inte längre endast en intern angelägenhet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar