Dagens Nyheter

9 nov. 2014

Nyhetsflödet måndag den 10 november

Halverade anslag driver fram uttalande
- Sändaren - "Regeringens budget med nedskärningar i anslagen till trossamfunden, slopad avdragsrätt och en större del av biståndet till flyktingmottagande skickar negativa signaler till civilsamhället.
Det anser Tomas Bjöersdorff, ordförande i Equmeniakyrkans styrelse, som tillsammans med kyrkoledare Lasse Svensson undertecknat ett gemensamt uttalande."

Skilda världar – samma kyrka
- Jonas Norlén i Efter Kristus - "Att vara svensk, präst i Svenska kyrkan och samtidigt EFS missionär till Mekane Yesuskyrkan i Etiopien, världens nu största Lutherska kyrka, är i sanning en situation som ofta får mig att reflektera över de olikheter som kan finnas inom samma kyrka. Häromdagen satt jag med i ett samtal med ledare för Mekane Yesuskyrkan där problemet med skilsmässor och omgifte dryftades. Man menade att det var klart problematiskt utifrån en Biblisk grund att ha kvar eller anställa ledare i kyrkan som skilt sig och/eller gift om sig....
Jag blir så otroligt fascinerad över att det kan vara så extremt olika syn på, respekt för och vördnad av Bibeln, Guds Ord, i samma kyrka. Både Svenska kyrkan och Mekane Yesus kyrkan grundar sig på den Evangelisk-Lutherska bekännelsen, och ändå blir tolkningen av vad det innebär att vara kyrka och vad efterföljelsen av Jesus Kristus bör få för etiska konsekvenser i våra liv så totalt olika. I Sverige är det väl knappast någon som höjer rösten (längre) för att skilsmässa och omgifte skulle vara felaktigt för en kristen? Beror det bara på kulturskillnader? Eller vad är det egentligen som gör att vi skiljer oss så mycket åt i vår tolkning? Kan det finnas andliga dimensioner? Jag funderar mycket på detta."

Myrorna på Tomtebogatan tvingas slå igen efter 105 år
- Dagens Nyheter - "Myrorna tvingas slå igen på Tomtebogatan eftersom hyreshöjningen blir för hög.
Frälsningsarmén har funnits på Tomtebogatan 5 sedan 1909 med kårverksamhet fram till 1967 och med butiken Myrorna sedan dess. Men nu är det slut efter 105 år. Bostadsrättsföreningen som äger huset begär så hög hyreshöjning att Myrorna inte längre kan vara kvar. Butiken tvingas slå igen om tre veckor till mångas sorg, också min."

Vem är kristen enligt Migrationsverket?
- Kyrkans Tidning - "Så, vad grundar sig Migrationsdomstolens tvivel på? Egentligen bara deras egen subjektiva bedömning. Man efterfrågar i domen en mer detaljrik berättelse om hur tron vuxit fram, men har samtidigt bett de sökande bespara rätten alltför mycket detaljer och har inte ställt följdfrågor.
Kontentan är att Migrationsverket fullständigt negligerar Svenska kyrkans vittnesmål och menar sig veta bättre vad kristen tro är än vad präster (och biskop!) vet. Utan argumentation negligerar man åratal av teologisk högskoleutbildning, studier av de bibliska grundtexterna, decennier av vigningstjänst och hela den världsvida kyrkans bekännelse att kristen tro hör ihop med dopet och med hjärtats tro uttryckt i munnens bekännelse: att Jesus är herre!
Vem är då kristen enligt Migrationsverket? Är jag? Eller min biskop? Tveksamt med Paulus själv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar