Dagens Nyheter

1 nov. 2014

Nyhetsflödet lördag den 1 november

Förvandling eller anpassning - ödesfråga
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Idag är vi som enskilda kristna och kollektivt som kyrka utsatta för ett oerhört ideologiskt, politiskt och psykologiskt tryck med anspråk på anpassning till något slags rådande paradigm i fråga om åsikter och moraliska ställningstaganden.  Vi möter det antingen som en tidsanda som vi passivt anpassar oss till eller som ett krav i opinionen att ansluta sig till de rätta åsikterna för att passa in eller för att ”få vara med”.
Tyvärr finns det en tydlig tendens inom stora delar av kristenheten att välja anpassningen som det nya och enda konceptet. Endast så uppfattas kyrkan som ideologiskt och kulturellt relevant, menar man. När förskjutningen sker över ett brett spektrum av värderingar och teologiska åsikter är det svårt för enskilda troende att stå emot trycket. Det gäller inte minst människor inom folkkyrkor där man officiellt gett upp flera stödjepunkter för kristen tro och livstolkning. Men även inom friförsamlingsrörelsen finns en uppgivenhet inför trycket från den omgivande kulturen."

Margot Wallström måste avgå nu
- Siewert Öholms blogg - "Wallström måste avgå nu. Det är faktiskt den enda slutsats som går att dra efter denna sorgens dag för svensk diplomati och Sveriges roll i världssamfundet. Den 30 oktober 2014 har minoritetsregeringen S,MP och utrikesminister Margot Wallström genom att erkänna staten Palestina försatt Sverige i en diplomatisk kris. Staten Israel har kallat hem sin ambassadör i Sverige. Vi går på tvärs mot de flesta av de länder vi normalt samarbetar med. Sveriges regering och dess utrikesminister sällar sig nu i stället till 134 andra länder, varav ett stort antal diktaturer, som Kina eller hårdföra islamistiska regimer i Mellanöstern. Alla dessa, nu 135 länder, har erkänt Palestina trots att det är en stat som inte ens finns."

Tillbaka till Bibeln
- Hans Weichbrodt i Världen idag - ""Herren Kristus skall ni alltid hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som begär att ni förklarar det hopp ni äger." (1 Petr 3:15)
Detta råd från Petrus kan leda oss att be en bön om att vi ska göras beredda att när som helst kunna dela det kristna hoppet med någon som ännu inte fått uppenbarat för sig att Jesus Kristus är Vägen, Sanningen och Livet. Frågan infinner sig då: Hur ska vi, mitt i vår egen kamp, få kraft från den helige Ande så att vi kan hålla vårt kristna hopp levande? Paulus har svar på den frågan: "Ty allt som tidigare har skrivits är skrivet till vår undervisning, för att vi genom den uthållighet och tröst som Skrifterna ger skall bevara vårt hopp." (Rom 15:4)
I min tjänst har jag förmånen att få besöka många olika församlingar både i Svenska kyrkan och många andra kristna kyrkor och samfund. Få saker berör mig så djupt som när vi inbjuder människor att komma fram för att få förbön för sin bibelläsning. Efter dessa, ofta långa, förbönsstunder brukar jag tänka att det kanske är det allra enklaste som är det allra viktigaste? Tänk till exempel om alla kristna i Sverige på nytt började läsa och be utifrån sina biblar varje dag. Jag tror det skulle vara en viktigt start på den klassiska bönen: Herre sänd en väckelse, och börja med mig!

 Inrikespolitik fick S att erkänna Palestina
- Lisa Abramowicz i Svenska Dagbladet - Den första är att erkännandet saknar stöd både från den svenska riksdagen liksom stöd i Norden. Detta märktes tydligt under presskonferensen nyligen med de nordiska statsministrarna. Till och med den israeliska oppositionen, systerparti till Socialdemokraterna, avvisar erkännandet.
Det svenska erkännandet av Palestina håller på att förvandlas till ett politiskt fiasko, och det är uppenbart att beslutet inte koordinerades med EU, vilket är ett avsteg från policyn att EU ska bedriva en gemensam utrikespolitik. Efter regeringsdeklarationen 3/9, där avsiktsförklaringen om att erkänna Palestina som stat gjordes, fick regeringen kritik från USA, EU, från Norden och från majoriteten i riksdagen. Efter en tillfällig modifiering om att erkännandet skulle göras vid ”lämpligt tillfälle” rusade ändå regeringen åstad för att erkänna Palestina några veckor senare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar