Dagens Nyheter

25 nov. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 25 november

Nu är det slut med Gud i Expressen - Marcus Birro har fått sparken!
Marcus Birro skriver på sin blogg – ”Redan för ett år sedan ringde samma chef upp mig och förklarade att det nu var slutskrivet om Gud i tidningen. Denna vädjan (att betrakta som ett krav) kom trots att cheferna vet att det är just de texterna som verkligen nått ut till den stora massan, och som alltid länkats, gillats och uppskattats på samtliga sociala medier, en del enskilda texter över etthundratusen gånger Det spelade ingen roll. Jag var tvungen att sluta.”
Läs mer från Birros blogg HÄR
Vad Dagens Nyheter skriver kan du läsa HÄR
Vad Aftonbladet skriver kan du läsa HÄR
Vad Svenska Dagbladet skriver kan du läsa HÄR
Expressen skriver ingenting!

”RFSU är ett hot mot tolerans”
´- Eivind Meland i Svenska Dagbladet - "Jag har varit norsk allmänläkare sedan 1978 och är professor i allmänmedicin vid Universitetet i Bergen. När den norska lagen om fri abort antogs och började gälla 1978 var jag politiskt aktiv. Jag arbetade för att införa lagen och jag har stött den sedan dess...
Men jag reagerar på att Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, anser att förslaget i Kronobergs landsting om att utreda möjligheterna till samvetsfrihet för sjukvårdspersonal är ett sätt att gradvis inskränka aborträtten (Brännpunkt 14/11)....
Den ståndpunkt som Kristina Ljungros förfäktar hotar enligt min uppfattning den humanistiska toleransen. Humanismen har historiskt sett varit befriande och viktig för motståndet mot kyrkliga auktoriteter, politiska despoter och trosbaserad och förnedrande välgörenhet. Men kan det tänkas att det finns negativa följder av en världslig humanistisk orientering? Jag har uppfattningen att de visar sig på ett obehagligt sätt i de moderna samhället och jag ser en ökande fara i att humanismen blir högmodig och obalanserad."

"Våldsspiralen"
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Det finns en pervers trygghet i detta resonemang: palestinska terroristorganisationer behöver nämligen inte fördömas som de antisemitiska dödskulter de faktiskt är, eftersom orsaken till deras beteende alltid kan skyllas på Israel. Det brutala mordet på fyra medelålders män som stod och bad i en synagoga måste trots allt ha en logisk förklaring. Israels oförrätter, verkliga eller påstådda, sätts därmed i proportion till något som helt saknar proportioner: ett dödsfall med frågetecken, planerade bostadsbyggen och en politisk diskussion om ökade rättigheter för judar på Tempelberget ges samma tyngd som ett kallblodigt massmord. Teorin om våldsspiralen kompenserar för avsaknaden av moralisk urskiljningsförmåga, samt för den fundamentala oviljan att kalla ondska för just ondska.
De anhöriga till de fyra judiska männen som mördades i tisdags valde att inte kräva hämnd. I ett gemensamt brev som lästes upp i tusentals synagogor i Israel inför den gångna sabbaten uppmanades människor att istället söka nåd från Himlen genom ökad kärlek och gemenskap. ”Vi ber att varje person inför denna sabbat åtar sig att göra denna dag till en dag av villkorslös kärlek, en dag då vi undviker misshällighet och splittring, skvaller och förtal. Må detta tjäna till att upphöja våra makars och fäders själar, som slaktades medan de helgade Guds namn”. Brevet, som gjorde ett mycket starkt intryck på många människor i Israel, lär dock inte uppmärksammas i någon högre utsträckning i svensk media. Det passar liksom inte in i våldsspiralsteorin."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar