Dagens Nyheter

23 nov. 2014

Nyhetsflödet måndag den 24 november

Blind i Gaza
- Tyrgils Saxlund i Kyrkans Tidning - "Vår förre ärkebiskop, den av oss alla högt skattade biskop Wejryd, har gjort ett av många uppskattat besök i Gaza. Han blev tydligen väl mottagen av de ledande inom Hamas och hyllades av befolkningen. Det var säkert en upplevelse, som vi alla unnar honom...
Ju mer man läser texten desto fler frågor framträder. Att flera ledande inom Svenska kyrkan tagit ställning i Israel-Hamas-konflikten vet vi sedan tidigare. ­Andra – även bland oss kyrkligt aktiva – är inte lika säkra på var skulden ligger.
Enkelt uttryckt: om ett lands existensberättigande är ifrågasatt av en terroristorganisation, får man då försvara sig? Och i vilken utsträckning får man försvara sig? Vad är ett ”rättfärdigt krig” för att använda biskopens eget språkbruk? För Hamas ett ”rättfärdigt krig”? Varför har den så kallade palestinska stat, som vår regering erkänt, imploderat? Hur stöder Svenska kyrkan de kristna i den muslimska världen?
Frågorna är många – kanske har biskop Wejryd svaren, men det framgår inte av den stort uppslagna artikeln om hans besök i Gaza.
Den som kan sin Bibel vet att man kan vara blind i Gaza."

Nej, Margot Wallström, svenskar är inte rädda för Ryssland
- Peter Wolodarski i Dagens Nyheter - "Att se allvarligt på Putins Ryssland är ­något annat än att vara rädd. En svensk ­utrikesminister ska inte bekräfta den ryske presidentens själv­hävdelsebehov...
Lögner och hot har blivit vardagsmat när Putin och hans utsända tar till orda. Osanningen är satt i system som ett slags utrikespolitisk strategi. Kreml vet att alla vet att Ryssland gått in i Ukraina, men genom att ständigt ljuga om saken uppnås ett annat syfte – protesterna drunknar."

Lätt att ta religionsfriheten för given
- Elisabeth Svantesson i Hemmets Vän - "Religionsfrihet är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna som jag tror att få av oss reflekterar så mycket över. Vi tar den lätt för given. Men miljontals människor världen över upplever förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet. Internationellt är brotten mot religionsfriheten massiva och utbredda, och i flera världsdelar är trenden att de ökar. Över hälften av världens befolkning lever i länder där deras möjlighet att utöva sin tro är kraftigt begränsad eller förbjuden. Många blir antagligen förvånade när de får höra att 80 procent av världens religionsförföljelse faktiskt riktar sig mot kristna. I Syrien mördas kristna systematiskt. Kyrkor bränns och barnhem rivs ner. Även från Irak och flertalet andra länder rapporteras om svår förföljelse."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar