Dagens Nyheter

27 nov. 2014

Nyhetsflödet fredag den 28 november

Tre trappsteg till helvetet
- Kristers blogg - "Muhammeds försök att övertala invånarna i Mecka att konvertera till hans nya religion ledde till att han 622 e Kr tvingades fly från staden. Färden gick till Medina, ca 32 mil norr om Mecka. Invånarna i Medina hade bett Muhammed komma dit, eftersom de låg i fejd med varandra och behövde en stark ledare som kunde mäkla fred.
Eftersom Muhammed inte hade någon maktposition i Mecka var han där hänvisad till att vinna människor genom övertalning. De suror som skrevs i Mecka är därför förhållandevis försiktiga och det är här man hittar de mer toleranta texterna i Koranen (de flesta av dessa texter upphävs dessutom av senare suror). När Muhammed kom till Medina fick han omgående en stark ställning och behövde inte längre krusa. Nu kunde han visa sitt rätta jag. De suror som nu ”uppenbarades” hade därför en mer hätsk och oförsonlig och hatisk ton. De talar om att döda alla motståndare (dvs alla otroende), halshuggningar, stympningar, terrorism och religiös intolerans. Nu handlade det inte längre om att övertala människor att ansluta sig till Muhammed, utan nu blev hot och tvång och även mord verktyg i ”vinnandet” av själar."

Öppet brev till Antje
- Kyrkans Tidning - "Det är bra att ärkebiskopen vill se krafttag i Svenska kyrkan för att komma åt problemet mellan att styra och leda men det blir helt fel när hon uttalar sig om avgångsvederlagens tekniska natur och om dubbla löner. Det menar kanslichef Vibeke Hammarström, Kyrkans Akademikerförbund...
En anställd som blir utköpt mår ofta psykiskt dåligt, självkänslan är knäckt och oron för framtiden finns där. Avgångsvederlaget ska tjäna som ett plåster på såren, som en period att hämta igen krafterna och förhoppningsvis läka självkänslan för att åter våga sig ut på arbetsmarknaden. Det är lätt att bli brännmärkt och det är ännu lättare ju mindre sammanhang du rör dig i. Svenska kyrkan är i det avseendet ett litet sammanhang och arbetsmarknaden för kyrkoherdar utanför Svenska kyrkan är inte ljus. Skulle ärkebiskopen bli utköpt är en återanställning inom Svenska kyrkan inte självklar. Till detta kommer en ofta en offentlig medial avrättning som spär på skandalryktena och som slår hårt mot den drabbade och hans eller hennes familj."

Ödmjukhet är svensk bristvara
- Anna Sophia Bonde i Dagen - "Det är vad jag lär mig som SvD-läsare och det är också vad jag lär mig som medlem i Svenska kyrkan. Bland dem som i vårt land är starkt Israelkritiska – vänstern, nynazisterna och diverse islamister – finns också tyvärr Svenska kyrkan.
Under kyrkomötessessionen hösten 2012 passade ekumenikutskottet på att driva igenom sanktioner mot Israel – samma vecka som synagogan i Malmö utsatts för ett sprängattentat och bara några dagar efter det att Irans president i FN talat om Israels utplåning. Då var det endast en modig kristdemokrat, Margit Borgström, som reserverade sig mot beslutet med den – skulle man kunna tycka – ganska rimliga invändningen att Israel har rätt att få leva med trygga och erkända gränser och bli accepterad som statsbildning av sina fientligt inställda arabiska grannländer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar