Dagens Nyheter

30 nov. 2014

Nyhetsflödet söndag den 30 november

EFS-präster uppmanas att inte viga samkönade
- Kyrkans Tidning - "Har det blivit lägre i tak i EFS? Frågan ställs efter en intervju där missionsföreståndare Stefan Holmström uttalar sig att det är rimligt att EFS-anställda agerar i linje med vad styrelsen anser.
EFS missionsföreståndare Stefan Holmström intervjuades om samkönade äktenskap i tidningen Budbäraren. Han sa där dels att det finns en bredd i rörelsen, dels hänvisade han till ett uttalande som styrelsen gjorde 2005. Enligt det kan välsignelseakt för samkönade par inte förankras i Bibeln, men att man som EFS-anställd eller EFS-förening inte måste dela den åsikten.
På frågan om den enskilde EFS-prästen i en EFS-förening får viga samkönade par svarade Stefan Holmström att han "tycker det är rimligt att som anställd inom EFS agera i linje med styrelsens uttalande." Han anser också att EFS relation till sina systerkyrkor skulle skadas om präster inom EFS viger samkönade par."

Det finns gränser!
- Anne Holmdahl i Hemmets Vän - "Det finns gränser var titeln på en bok jag översatte för flera år sedan. Den titeln får en att fundera ett slag. Vilka gränser?  Boken betydde mycket för mig då och än mer idag. Det är inte lätt att klara livspusslet när allt flyter och dessutom flyter ihop med en kollisionshastighet som aldrig förr. På bara ett decennium har förutsättningarna att jobba jämt och överallt ökat katastrofalt.
Ja, jag menar verkligen katastrofalt för det kan leda till katastrof både för individen och relationer åt alla håll. Att inte kunna skilja jobb från fritid eller fritid från jobb bara för att man vill visa sig duktig eller för att man tror att man alltid måste vara uppkopplad, leder till att man tappar förmågan att våga säga stopp och glädjas över att vara ledig; att man tillåter hjärnan vila från studsande jobb-ekon om ofärdiga uppgifter för att i stället ägna sig helhjärtat åt nära relationer eller det som ger inre påfyllnad."

Ingen sammanslagning mellan studieförbund
- Sändaren - "Det blir ingen sammanslagning av de två studieförbunden Bilda och Sensus, det beslutades vid respektive extrastämmor idag. Sensus sa ja men Bilda nej. Förbunden går nu vidare var för sig.
-Jag är lite förvånad över Bildas nej vi har ju jobbat så länge för det här tillsammans, en bra process. Vi i Sensus röstade ju enhälligt för ett ja, säger förbundsrektor Ann-Katrin Persson.
-Vi hade en gemensam vision som vi trodde på och där ett samgående skulle blivit till fördel för båda förbunden, säger hon vidare."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar