Dagens Nyheter

21 nov. 2014

Nyhetsflödet lördag den 22 november

Majoriteten som "kränker islam" är muslimer och exmuslimer
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Efter att Marcus Birro dödshotats för att han på twitter delade med sig av kritiska synpunkter på islam har det uppstått en debatt om att "kränka islam". Men majoriteten av de som vanligtvis anklagas för att kränka är själva muslimer eller exmuslimer, skriver Jacob Rudolfsson.
Drygt tio mordhot på några dagar. Det fick Marcus Birro uppenbarligen stå ut med sedan han på twitter för några veckor sedan delade med sig av kritiska synpunkter på islam. Ungefär så menar skribenten Mio Cederlund som på Nyheter24:s debattsajt i ett öppet brev till Marcus Birro.
”Det är en skam att någon i Sverige idag ska få dödshot på grund av sin åsikt. Men eftersom du varken är homosexuell, transperson, rasifierad eller en del av en minoritet alls, börjar jag känna att du ska knipa igen. Skaffa dig lite perspektiv”, skriver hon.
Marcus Birro tillhör alltså fel sorts grupp, och som sådan går det inte att ha kritiska synpunkter på olika livsåskådningar – oavsett om kritiken är  befogad eller inte. Detta är inget isolerat fenomen. När yttrandefriheten villkoras undermineras den fria debatten och urholkas demokratin. Yttrandefriheten innebär även rätten till ”fel” åsikt."

Det mest sedda programmet är en gudstjänst
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Ser ni tevegudstjänsterna från församlingen Hillsong? Just nu är SVT mitt uppe i en serie gudstjänster från den växande pingstförsamlingen i norra Stockholm. På söndag klockan 10.00 sänds tredje delen...
Det som hänt sedan gudstjänsterna började sändas är något oerhört. I alla fall för oss som arbetar med medier och vet hur tufft det kan vara att nå igenom bruset. I två veckor har Hillsong-gudstjänsterna toppat SVT:s lista över de program som är mest sedda i efterhand på internettjänsten SVT Play. Den som har en uppkopplad dator eller telefon kan när som helst se ett program. På så sätt går det också enkelt att mäta ett programs popularitet. Det som ses mest i efterhand just nu är alltså gudstjänster."

Wallström: Abbas tillhör de moderata krafterna
- Världen idag - "Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som hyllat terrorister, tillhör trots det de moderata krafterna i den palestinska staten som Sverige ska stödja. Det hävdade utrikesminister Margot Wallström (S) i en interpellationsdebatt i riksdagen på torsdagen.
Margot Wallström hade fått interpellationer både från Sofia Damm (KD) och Mathias Sundin (FP) som gällde den palestinska staten och det svenska erkännandet.
Sofia Damm undrade bland annat om Wallström avsåg ändra Sveriges syn på Hamas "så att den avviker från EU:s syn". Och Mathias Sundin frågade vad Wallström egentligen syftade på när hon talade om de "moderata krafterna" bland palestinierna.
- Regeringen har ingen annan syn på Hamas än vad EU i övrigt har. Hamas är en terroristorganisation och måste erkänna Israel som stat, sa utrikesministern.
Mahmoud Abbas är "ledare för de moderata krafterna i Palestina", enligt Wallström. Något Mathias Sundin ifrågasatte.
Han nämnde bland annat hur den palestinske presidenten hyllat våldsverkare som martyrer som försvarat sitt folk och som skulle komma till himlen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar