Dagens Nyheter

4 nov. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 5 november

Boom för bibelöversättningar
- Dagens Nyheter - "Guds ord må vara evigt – men det behöver uppdateras med jämna mellanrum. "Folkbibeln" kom i reviderad form i oktober, och nya provöversättningar av "Bibel 2000", Sveriges mest spridda bibel, pågår. Samtidigt har nätet öppnat för bibelöversättningar bortom de traditionella vägarna.
Guds ord må vara evigt – men det behöver uppdateras med jämna mellanrum. "Folkbibeln" kom i reviderad form i oktober, och nya provöversättningar av "Bibel 2000", Sveriges mest spridda bibel, pågår. Samtidigt har nätet öppnat för bibelöversättningar bortom de traditionella vägarna.
Mycket har hänt sedan den första svenska bibeln, Gustav Vasas bibel, kom på 1500-talet. Språkets utveckling och bibelforskningens framsteg är huvudorsakerna till att bibeln översätts med jämna mellanrum. Den mest spridda bibeln i Sverige i dag är "Bibel 2000".
– Den nytestamentliga delen av "Bibel 2000" kom ut 1981, men det mesta av översättningarna är från 70-talet. En ung människa i dag pratar ett helt annat språk, säger Thomas Kazen, professor i exegetisk teologi på Teologiska högskolan i Stockholm."

Pingströrelsens syn på förbön för sjuka, ockultism i TV4
- Tommy Dahlmans blogg - "Sedan programmet Kalla Fakta (komiskt namn) sändes i tisdags kväll har jag besökt 5 kyrkor som på nästan varje plats har varit fullsatta med människor – oavsett veckokväll. Många vill prata om och kommentera Pingst syn på helbrägdagörelse. Grundläggande handlar inte frågorna om hur man ber för sjuka, huruvida man lovar för mycket eller inte, långa kollekttal etc. Sådana praktiska angelägenheter överskuggas av den verkliga frågan: Vilken teologi äger vi om helande?
Ett tips är att läsa vad Lewi Pethrus skriver om gudomlig helbrägdagörelse. Ett exempel är band 5 i hans samlade skrifter s 137-156. Han ger där sex teologiska fundament för församlingens praxis att be för sjuka.
I den avhandling som NE Stävare har skrivit om Georg Gustafsson och hans förbönstjänst nämner han att Lewi Pethrus vid ett tillfälle frågade, mitt under en predikan i Filadelfia Stockholm, hur många som hade upplevt ett fysiskt helande i sina liv. Cirka 1000 personer räckte upp sin hand!"

Vart tog Jesus vägen?
- Thomas Holmström  - "I brevlådan har det ramlat ner ett utskick från Verbum. De har producerat två häften i sin serie om livets skeden och årets högtider, den här gången om Allhelgona och Jul.
Deras förhoppning är att dessa publikationer ska köpas in av församlingarna i större mängd för utdelning till allmänhet/församlingsbor i samband med dessa högtider.
Tanken i sig är nog vällovlig, men vad är det för innehåll som serveras? Det är ganska blandade texter som en hälsning från ärkebiskopen, lite faktarutor, intervjuer med någon präst och ett par lekmän och så lite avslutande tankar från ytterligare en präst. Alltsammans snyggt och proffsigt presenterat.
Men – jag måste få ställa en fråga: Hur kan man för ett kyrkligt sammanhang lyckas med att sätta ihop ett häfte om liv och död, glädje och sorg, förtvivlan och hopp utan att nämna namnet Jesus?"

Kristent par brent til døde i Pakistan
- Vårt Land - "Et kristent ektepar i Pakistan ble brent til døde av en lynsjemobb etter først å ha blitt anklaget for blasfemi, opplyser pakistansk politi.
En gruppe menn ledet av en islamistisk predikant omringet tirsdag ekteparet i midten av 30-årene i byen Kot Radha Kishan i Punjab-provinsen og anklaget dem for å ha brent og dermed vanhellige koranen.
Kvinnen og mannen ble deretter mishandlet og torturert før de ble kastet inn i flammene i en stor ovn på mursteinsfabrikken der de jobbet, opplyser en polititalsmann. Om lag 50 personer er pågrepet i saken, sier polititalsmannen videre.
En slektning av ekteparet sier ofrene var uskyldige og ikke hadde brent koranen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar