Dagens Nyheter

12 nov. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 13 november



I vårt religionspluralistiska samhälle har alla religioner blivit lika sanna
- Tommy Dahlmans Blogg – ”I Sverige har alla religioner blivit lika sanna. Den moderna sekulariseringen beskrivs ofta som en avkristning i samhället. Men det finns klara bevis på att det i samma takt har vuxit fram en större medvetenhet om människans andliga sida. På 70 och 80 talet fanns det en bred uppfattning som hävdade att alla ”vanliga” människor inte trodde på Gud och att de få som gjorde det per automatik var aktiva i någon kyrka. Under 90 talet såg vi den nya andligheten växa fram. Västvärlden genomgick ett postmodernt paradigmskifte.
Hur yttrade sig denna växling? Låt mig nämna ett par korta analyser: 1/ Det uppstod en misstänksamhet till det rationella då människans förnuft faktiskt hade visat sig inte vara så förnuftigt. 2/ Ett etiskt och moralisk ifrågasättande till vetenskapen växte fram då människor började ställa sig frågan hur långt man egentligen får gå i manipulationer av mänskliga gener. 3/ En trötthet visade sig allt tydligare i relationen till materialism och denna matthet blev till förmån för andlighet.”

Sverige och Palestinafrågan igen
- Ingvar Holmquist i Sändaren - "Margot Wallström tycker att tidpunkten för ett svenskt erkännande av Palestina är lämplig ”det är ju 130 stater som redan erkänt Palestina”. Först: jag är stolt över Margot Wallström. Hon har utfört ett mycket gott arbete i EU och gjort en enorm insats för kvinnor i Afrika. Hon är duktig — men den här gången blev det fel, väldigt mycket fel.
När hon talar om ett erkännande som en ”signal för att åstadkomma en tvåstatslösning” är det värt att notera att hela 50 stater som erkänt Palestina vägrar erkänna Israel."

Nej till bidrag till Guds Hus i Nacka
- Lennart Lundberg i Kyrkans Tidning - "Stockholms stiftsstyrelse säger nej till bidrag till insamlingsstiftelsen Guds Hus i Nacka. Beslutet fattades vid stiftsstyrelsens senaste möte med sju röster mot sex.
Redan i arbetsutskottet var oenigheten så stor att ärendet skickades vidare till stiftsstyrelsen utan förslag till beslut, vilket är mycket ovanligt.
– Överklagandenämnden säger att det är okej att ge bidrag till insamlingsorganisationen. Men om vi skulle säga ja till det här bidraget skulle det innebära ett direkt stöd till att bygga en moské, säger Klas Weidstam, ledamot för gruppen Borgerligt Alternativ (BA)."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar