Dagens Nyheter

19 nov. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 19 november

”Självklart handlar det om ett tydligt avståndstagande från våld”
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Idag på morgonen attackerade två arabiska terrorister en synagoga i Jerusalem. Med pistol och yxa gick de till angrepp mot obeväpnade bedjande judar. Innan polis var på plats hade fyra människor dödats och uppemot 15 skadats, varav minst 4 allvarligt. Även två poliser skadades innan de båda terroristerna sköts till döds. Den palestinska terroristorganisationen PFLP uppges ha tagit på sig ansvaret för attacken. PFLP är den största grupperingen efter Fatah-partiet i den palestinska befrielseorganisationen PLO....
Terroristorganisationen Hamas var snabb med att prisa morgonens attack, som den kallade för ”en högkvalitativ hämndaktion” för Yusuf Hassan al-Ramouni, som hittades död natten mellan söndagen och måndagen i vad som officiellt betraktas som ett självmord. Hamas har dock utnyttjat dödsfallet för att ytterligare piska upp den spända stämningen i Jerusalem och kallar därför händelsen för ett mord, något som det i nuläget inte finns några belägg för. Även representanter för den palestinska myndigheten försvarar terroristattacken. Tawfik Tirawi, som sitter i Fatah-partiets centralkommitté, sa i ett uttalande att dådet var ”ett palestinskt svar på Israels brott mot det palestinska folket och mot de heliga platserna i Jerusalem”. Palestinsk TV och sociala medier sprider bilder på palestinier på Västbanken och i Gaza som delar ut godis ”i glädje över Jerusalem”.
Så ser ledarskapet och opinionsläget ut i ”staten Palestina”, den ”stat” som Sveriges regering erkände den 30 oktober."

"Spektakulärt dålig tidpunkt att erkänna Palestina"
- Världen idag - "Magnus Norell, forskare med inriktning på krig och terrorism i Mellanöstern, riktar hård kritik mot regeringens beslut att erkänna en palestinsk stat. "Som att hälla bensin på eld", skriver han i ett blogginlägg.
Utrikespolitik hade ingen stor plats i den svenska valrörelsen och den nya statsministern har inte utmärkt sig när det gäller internationella frågor, konstaterar Magnus Norell i sitt blogginlägg.
Trots detta var ett av de första stora besluten regeringen tog att erkänna Palestina. Enligt Norell kan beslutet vara en eftergift till Miljöpartiet som varit betydligt mer aktiva när det gäller att driva frågor som rör Mellanösternkonflikten. Han nämner till exempel kopplingen han menar att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har till anti-israeliska och anti-judiska organisationer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar