Dagens Nyheter

4 nov. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 4 november

Gud är nära mitt i mörkret
- Marcus Birro i Världen idag - "Det finns ondska i världen. Det finns människor som gärna tjänar denna ondska. Det finns till och med de som är villiga att dö för att få manifestera ondskan. Denna ondska har ingenting med Gud att göra. Det är inte Gud som sanktionerar och slipar djävulens nyckfulla men iskallt genomförda verktyg och aktioner. Det är inte Gud som sätter vapen i händerna på demoner och mörkermän. Det är alltid människor som går emot det egna samvetet, går emot Gud, som vänder sig från alla former av värdighet och i stället beslutar sig för att gå mörkrets väg. Den vägen är alltid öppen. Fördärvet är bara ett fingerknäpp bort.
Undergången kan vara svår att föreställa sig, men den sjunger sina förrädiska sånger också för dig och mig. Så ser våra villkor ut.
Det är när vi gör oss av med Gud och tror att vi ska lyckas leva det här livet efter eget huvud, som den där vägen börjar kratta sig själv. Då sätts allting svart i rörelse. Då sjuder den svartaste skogen av hat och hågkomst. Mörkrets väg slingrar sig i dig och mig också.
Gud dör inte för att vi slutar tro på honom. Gud finns och leder oss rätt, också när vi lever i en sådan bottenlös sorg att golvet under oss rasar, när himlen ovanför oss skummar sig till natt mitt på dagen och när allt som återstår är ett skrik rakt ut i en grym värld. Då, kanske främst då, är Gud nära."

Israel: Svenskarna förblir isolerade
- Expressen - "Den israeliska regeringen är mycket belåten med utvecklingen i den diplomatiska krisen med Sverige, rapporterar Yediot Ahronot, Israels största tidning. Israeliska UD-tjänstemän anser att de genom sin diplomati har lyckats övertala andra länder att inte gå i Sveriges fotspår och erkänna en palestinsk stat.
– Vi stoppade den svenska snöbollen. Som det ser ut just nu verkar svenskarna förbli isolerade....
Enligt tidningen ska Sverige utan framgång ha försökt pressa sina grannländer att erkänna Palestina. Men Norge, Danmark och Finland har förklarat att de inte tänker göra det. Också Lettland har meddelat Israel att man inte följer efter Sverige."

Celibatet
- Olof Edsinger i Efter kristus - "Sverige är ett av de länder som har den högsta andelen ensamhushåll i världen. Statistiken talar om att så många som hälften av alla hushåll består av en enda person, vilket i praktiken innebär att ungefär var tredje vuxen svensk bor själv. Med tanke på detta borde det naturligtvis vara högprioriterat för oss i Sveriges kristenhet att utforma en praxis och en teologi runt det som är den här artikelns tema: celibatet. Tyvärr är det långt ifrån självklart att så är fallet.
Celibatet skulle utifrån en kristen förståelse kunna beskrivas som ett bejakat singelskap. Det är en önskan eller en kallelse att leva utan såväl tillfälliga som långvariga sexuella relationer, och att därmed också leva utan det familjeliv som kan bli frukten av ett äktenskap."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar