Dagens Nyheter

29 nov. 2014

Nyhetsflödet lördag den 29 november

Religionskritik är nödvändig
- Lukas Berggren i Världen idag - "Frågan om religionskritik har varit i luften de senaste veckorna. Det började med att Marcus Birro twittrade följande: "Köper inte snacket om att 'religioner' är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta." Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av det hotfullare slaget.
Låt oss ponera att Marcus Birro hade fel. Då hade det ju varit på sin plats att någon sakligt argumenterade emot honom. Kanske inte på twitter, för det lämpar sig inte särskilt bra för den sortens debatter, men i något annat sammanhang. Tog fram statistik till exempel, som i så fall visar att han har fel. Men saklighet är knappast ett signum för efterspelet. I stället mordhotas han och tvingas löpa gatlopp i olika sammanhang. Vissa menar till och med att han får skylla sig själv, eftersom han kommer med sådana påståenden. Men i en demokrati borde vi rimligen ha rätt att hävda våra åsikter, även om vi har fel. Sedan när krävs hundra procent rätt i allt för att få vara med i debatten? Det hade varit angeläget att samtala om hur och varför religiös extremism uppstår. Och även ta med frågan hur en persons religiösa övertygelse inverkar."

Ljuset besegrar mörkret
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "På söndag är det första advent. En speciell känsla väcks när man vandrar genom ett bostadsområde och ser alla adventsljusstakar och adventsstjärnor som lyser upp novembermörkret. Vi lever i en tid där vi verkligen behöver tända extra många ljus, både fysiskt i våra fönster och genom att vara ljus i vår omgivning och med ord och handlingar skapa alternativ mot det som är destruktivt i världen.
Advent i kyrkohistorien står för Herrens ankomst och under senare år har första advent blivit den söndag, då våra kyrkor samlar kanske fler människor än någon annan kyrksöndag. De som går  till kyrkan första advent gör det säkert av olika skäl. Många dras till julsångerna och julbudskapet i inledningen av årets sista månad, budskapet om den väntande fridsfursten och fredskonungen."

Ulf Ekman får lön och pension hela livet från Livets Ord
- Kyrkans Tidning - "Både Ulf Ekman och hans fru Birgitta får full lön tills de fyller 75 år från Livets Ord, trots att de både lämnat rörelsen och blivit katoliker.
Ulf Ekmans mycket generösa pensionsvillkor väcker starka känslor bland medlemmar Livets Ord, berättar Upsala Nya Tidning idag. Den generösa ersättningen som ligger enligt UNT på nivån 49 000 kronor per månad i form av kombination av pension och ersättning från Livets Ord. Ersättningen trappas ned till 75 procent av slutlönen från 85 års ålder till livets slut och landar då runt 37 000 kronor i månaden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar