Dagens Nyheter

15 jan. 2015

Nyhetsflödet fredag den 16 januari

"Ett kalifat helt genomsyrat av sharia"
- Susanna Birgersson i Dagens Nyheter - "Långsamt har information om massakern i Nigeria sipprat ut. Kanske har så många som 2 000 människor skjutits och bränts till döds i och omkring den nordöstra staden Baga. Slakten är terroristerna i Boko Harams hittills allra blodigaste illdåd. Det är inga dagsfärska nyheter. Sannolikt inträffade massakern redan för två veckor sedan, men det var först förra veckan som ryktet nådde omvärlden.
Boko Haram är som en ond lukt uppstigen direkt från helvetet. Den obekymrade grymheten i kombination med dödsdyrkande islamism placerar dem i samma kategori som talibaner och IS. Skolor och kulturskatter förstörs, barn kidnappas, hus, kyrkor och hela byar bränns ner och civilbefolkningen massakreras. Kristna är givna måltavlor, men även muslimer faller offer för våldet. Målet sägs vara ett kalifat helt genomsyrat av sharia."

Attacken hyllas av jihadister
- SVT nyheter - "SVT har tagit del av en hemlig grupp för svenska jihadister och deras anhängare på Facebook. Där hyllas attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. ”Nu får äckliga grisarna tänka en extra gång innan de får för sig att håna Allah och Hans profet”, skriver en av gruppens medlemmar i ett inlägg.
”Be Allah att mångdubbla sådana attentat och acceptera syskon som deltar i sådant.” Så lyder en av kommentarerna i den hemliga gruppen som SVT har fått tillgång till. Bland medlemmarna finns människor som krigat för jihadister i Syrien och Irak, i vissa fall är de fortfarande kvar där och delar med sig av bilder och videoklipp."

Wallström inte välkommen till Israel
- Dagen - "Ställde in resan av kalenderskäl, enligt UD. Men enligt Ekot var den svenska utrikesministern inte välkommen till Israel.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har ställt in sin Israelresa, och anledningen som Sveriges radios ekoredaktion ger är att hon inte var välkommen. En uppgift som inte kom fram då UD kommunicerade ut den inställda resan.
Om hon hade rest till Israel hade det setts som en privat resa, och någon säkerhet kring hennes person kunde inte garanteras då hon hade tänkt besöka ett seminarium om Raoul Wallenberg i Tel Aviv.
Margot Wallström skulle inte heller ha fått träffa israeliska toppolitiker som planerat, enligt Ekot fanns det inplanerade möten med såväl utrikes- som premiärminister."

Kristet lärjungaskap – del II: Överlåtelse
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Om ödmjukhet och andens fattigdom kan beskrivas som nyckeln in till Guds rike, är överlåtelsen till Kristus det som för oss vidare. När Jesus kallar sina första lärjungar gör han det med orden: ”Följ mig!” (Joh 1:43 m fl), och att svara ja på den uppmaningen är att fogas samman med Herren själv. Jesus säger: Jag är herden, ni är fåren (se Joh 10). Och vidare: Jag är läraren, ni är lärjungarna; jag är Herren, ni är tjänarna (se Matt 10:24-25)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar