Dagens Nyheter

3 jan. 2015

Nyhetsflödet söndag den 4 januari

Mörka moln, ja - men Gud är inte död!
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Gud är inte död. Kristendomen är inte utrotad. Inte ens de västerländska kyrkorna har slutat att samla människor trots att vår postmoderna sekularisering förklarat att kyrkorna skulle stå tomma senast vid 2000-talets början. Istället lyser den kristna församlingen med liv och framtidstro på många håll i världen om än på vissa håll med flämtande låga. Men överlevnaden behöver en jordmån där knäppta händer i bön, hängivna förkunnare och kärleksfulla armar bär övertygelsen vidare.
Ända sedan den korrupta och maktfullkomliga romerska lydkonungen Herodes den store försökte ta livet av den nyfödde Jesus i Betlehem, så har kyrkan och kristendomen varit utsatt för oerhörda hot genom sin 2000-åriga historia. Det går knappast att räkna alla försök att förklara den kristna trons död och ändå har man inte lyckats, vare sig man hette kung Herodes, romerske kejsaren Nero, eller i mer modern tid Sovjets Lenin och Stalin eller Kinas Mao. Trots grymma religionskrig och korrupta kyrkoledare har det sårbara människolivet från Betlehem fram till dagens kristna tro aldrig kunnat utsläckas."

40 pojkar ska ha förts bort av Boko Haram
- Svenska Dagbladet - "Under nyårsafton ska byn Malari, avsides belägen i Bornoprovinsen i nordöstra Nigeria, ha stormats av beväpnade män som förde bort 40 av byns pojkar och unga män. Nyheten nådde ut först dagar senare då flyende bybor nådde fram till provinshuvudstaden Maiduguri sent på fredagen, rapporterar AFP.
– De kom i pickuper med vapen och samlade alla män i byn utanför bychefens hem. Där predikade de för oss innan de valde ut 40 av våra pojkar och förde bort dem, säger bybon Bulama Muhammed till AFP.
Terrorgruppen har tidigare kidnappat unga män för att använda dem i sitt väpnade uppror mot den nigerianska regeringen.
De över 200 skolflickor som kidnappades från sin skola i april förra året tros fortfarande hållas av Boko Haram.
Över 13 000 har dödats under Boko Harams fem år långa uppror mot Nigerias regering. Terrorgruppens mål är att upprätta en islamisk stat i Nigeria."

Hela Bibeln på ett år
- Bloggen För en tid som denna - "Eftersom jag antagit utmaningen att läsa hela Bibeln på ett år, blev jag lite nyfiken på hur lång tid det egentligen tar och blev ganska förvånad över att det tar mindre än 1 timma per vecka om man läser den tyst för sig själv. Det är verkligen inte mycket tid och något som de flesta säkert har utrymme till i sin vardag.
"Hur många timmar tar det att läsa? Bibeln består av cirka 1500 sidor, cirka 3 miljoner bokstäver, cirka 740 000 ord, 35 690 verser och 1346 kapitel. Det tar cirka 50 timmar att läsa bibeln rakt igenom tyst för sig själv. Att läsa den högt tar cirka 80 timmar. Om man varje dag läser fyra kapitel kommer man att läsa igenom bibeln på 336 dagar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar