Dagens Nyheter

17 jan. 2015

Nyhetsflödet lördag den 17 januari

5 000 européer kan vara ute på jihad
- Dagen - "Europa står inför det största terrorhotet sedan 11 september-attacken 2001. Det menar Rob Wainwright, chef före Europol.
I land efter land i EU varnas det för vad som kan hända då jihadister från Europa som anslutit sig till Islamiska staten ska göra när de kommer tillbaka hem. En person som verkligen oroar sig för situationen är Rob Wainwright, chef för Europeiska polisbyrån, Europol.
Vid en utfrågning vid det brittiska inrikesministeriet menade han att upp till 5 000 européer kan vara ute på olika jihadresor. Redan har polisen namnet på 2 500 av dem som kan utgöra ett potentiellt hot."

Den fasansfulla normaliseringen
- Britta Svensson i Expressen - "Nu ökar hotbilden mot judar i Sverige. Det sker när det snart är 70 år sedan Auschwitz befriades. Normaliseringen av våld och hot mot judar är fasansfull...
Jag vet inte riktigt varför terrordådet i Paris fortfarande beskrivs som ett angrepp på en tidningsredaktion - och inget mer. Det gjordes senast i går, i en vanlig nyhetstext.
Det var ju fullkomligt fasaväckande när angreppet riktades mot kosherbutiken och man i blixtbelysning såg vidden av den våldsamma ideologi som driver islamistiska extremister, där hatet mot judar aldrig glöms bort."

Självcensur riskerar att ta över
- Hemmets Vän - "Det brutala dådet då terrorister tog sig in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion och spred ond bråd död var en attack på yttrandefriheten. Gärningsmännen ropade ut om profetens hämnd. Deras syfte var troligen också att sätta skräck i journalister och andra med för dem förhatliga åsikter...
Låt inte självcensuren ta bort Jesus Kristus som den kristna trons centrum. Gunnar Hyltén-Cavallius, Süleyman Wannes och Ivar Gustavsson, Claphaminstitutet, varnar för vad rädslan för terrorismen kan åstadkomma efter det brutala terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar