Dagens Nyheter

12 jan. 2015

Nyhetsflödet måndag den 12 januari

Tidsandan går aldrig att lita på
- Peter Wolodarski i Dagens Nyheter - "Solidariteten med Frankrike har varit massiv den gångna veckan. Det inger hopp. Så har det inte alltid varit när grundläggande värden hotats.
Veckans solidaritetsutrop ”Je suis Charlie” motsvarades år 2006 av den diplomatiska försäkran ”Sverige är inte Danmark”. De skilda reaktionerna nu och då är svåra att förklara. Kanske har det förfärande i Paris spelat in; under Muhammedkrisen var våldet långt borta och inte lika chockerande. Kanske är det lättare för ett stort land som Frankrike, med sin förankring i upplysningen, att stå stadigt när det blåser. Kanske komplicerade relationen Danmark–Sverige den svenska regeringens agerande, inte minst mot bakgrund av Dansk folkepartis framgångar.
Säkert är att opinioner snabbt kan vända. Det som ena dagen är majoritetens åsikt kan efter hand förbytas i en annan. Tidsandan är notoriskt opålitlig, också när grundläggande värden står på spel."

Kristet lärjungaskap - Ödmjukhet
- Olfo Edsinger i Efter Kristus - ”Saliga är de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket” (Matt 5:3). Med dessa ord inleder Jesus sin så kallade bergspredikan, och den ”andens fattigdom” han förkunnar – som går som en röd tråd genom alla åtta saligprisningar – kan beskrivas som något av en nyckel in till Guds rike.
Att vara fattig i anden är att se sitt behov av någon annan. Det är att ödmjukt peka vidare, bortom sig själv. Inte som en hyllning av vår torftighet eller oförmåga, utan som ett positivt bejakande av vår Skapare och hans betydelse för våra liv. Att vara fattig i anden är att erkänna sitt beroende av Gud och av hans Sons död och uppståndelse för vår skull. Det är att i ord och handling erkänna att det är Herren och inte vi människor som är den här världens centralpunkt."

Frimurare i Danmark och Norge
Youtubefilm textad till svenska 14 minuter - De hemliga ritualerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar