Dagens Nyheter

30 jan. 2015

Nyhetsflödet lördag den 31 januari

Islam: Fredens religion eller våldets ideologi?
- Dagen - "”Allahu akbar” ropade terroristerna när de iscensatte sitt blodbad inne på den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Deras dåd drog igång en världsvid debatt om terror i religionens namn, där tre olika förhållningssätt till islam har blivit tydliga.
”Fredens religion” har visat sitt ansikte, skrev Sverigedemokraten Björn Söder på Facebook efter terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris.
Han dränktes i en våg av kritik. Uttalandet ansågs vara islamofobiskt och att det kom från riksdagens andre vice talman sågs som oacceptabelt. Efter en kort storm plockade citatet bort från Björn Söders officiella sida.
Men den svenske SD-politikern är inte den enda som dragit denna slutsats av terrordagarna i Paris. Idén att islam i sig är en våldsam religio­n är en tanketradition som vuxit sig stark, inte minst bland invandringsfientliga partier i Europa. Reda­n innan terrorn lamslog Paris sågs islam som ett problem i sig, och jihadisternas attentat bevisa bara det som många sagt sig veta; att islam i grund och botten inte är en fredens religion, utan en våldets ideologi."

Nöden förenar kyrkorna
- Hemmets Vän - "Tyvärr, kära Kyrkosverige, det är inte den i januari, årligt återkommande ”Böneveckan för kristen enhet”, som förenar de olika kyrkorna. Trots det gedigna gudstjänstmaterialet som skickats ut till över 4 500 församlingar och ekumeniska råd, när det kommer till kristen enhet är det något annat än det teologiska samtalet, bönen och gudstjänsten, som berör. Men hav tröst. Det är människors nöd och kallelsen att hjälpa som förenar.
På ett sätt kan man tycka att det är tragiskt. Måste det till verklig nöd för att kyrkorna ska finna varandra? Borde inte teologin, bönen och gudstjänsten församla mer? Är ointresset för dessa storheter ett uttryck för kyrkornas bristande tro eller är ointresset mera ett uttryck för kyrkornas oförmåga att beröra rent kulturellt? Men på ett annat sätt är det rent hälsosamt. När den mänskliga nöden, just nu i form av romska tiggare, knackar på dörren, står i många fall politiker och det offentliga samhället utan praktiska redskap. Men det gör inte kyrkorna. Då agerar kyrkan som om hon vore en enda kropp. Enhet i praktiken!"

Tala klarspråk om judehat
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Förföljelse. Det sköljer en våg av antisemitism och judehat över världen.
Förra veckans Uppdrag granskning visar hur judarna i Malmö trakasseras och hotas och hur politiker vrider och tvår sina händer. Ingen verkar våga ta itu med förföljelsen som oftast har konflikten mellan Israel och Palestina som avsändare.
Antisemitism och judehat låg också bakom de nyligen genomförda terrorattentaten och morden i Paris då fyra franska judar fick sätta livet till när de befann sig i en kosherbutik."
(Texten på bilden: "Jag är död, därför att jag är jude")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar