Dagens Nyheter

19 jan. 2015

Nyhetsflödet måndag den 19 januari

 Kristna får betala sekulär satir
- Lukas Berggren i Världen idag - "I helgen kunde Sveriges television visa bilder från demonstrationer i Peshawar i norra Pakistan. Extrema muslimer välkomnade och applåderade terroristernas dåd i Paris. De valde dessutom att varna för ett kommande världskrig. Under den gångna helgen spred sig denna typ av hatbudskap som en präriebrand i ett antal muslimskt dominerade länder.
Efter morden i Paris – på Charlie Hedbos redaktion, på franska poliser och på franska judar – riktar de våldsbejakande, muslimska extremisterna nu dessutom sin terror mot ett nytt mål: kristna.
Hämnden för de franska satirteckningarna i Paris drabbade denna gång helt oskyldiga afrikanska kristna, utan någon som helst anknytning till sekulär satir. Men det tycks inte bekymra de afrikanska islamisterna. Hatet från islamister mot kristna är så extremt, så att varje händelse tas som förevändning för att  ytterligare vandalisera, döda och förtrycka. Bara under lördagen brändes sju kyrkor ned, de flesta i centralafrikanska länder."

 "Charlie Hebdo" i den svenska åsiktskorridoren
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har flera tillskyndare för yttrandefriheten gett sig till känna. Men hur långt sträcker sig viljan att vara "Charlie" i Sverige? Även om Aftonbladet bytte rubrik till ”Je suis Charlie” kommer tidningens ledarsida inte ifrån att man drev en kampanj i höstas mot den planerade traffickingkonferensen på Uppsala universitet."

Judar flyr Frankrike
- Ruben Agnarsson i Inblick - " Fyra personer fick sätta livet till efter gisslandramat i den judiska kosherbutiken i Paris i fredags. Fyra dagar innan attentatet rapporterade Sveriges Radios korrespondent i Paris, Beatrice Janzon, om att tusentals judar lämnar Frankrike på grund av ökad antisemitism.
För första gången sedan Andra världskriget var den stora synagogan i Paris stängd under fredagens gudstjänst för knappt en vecka sedan.
Stängningen skedde i kölvattnet av gisslandramat i den judiska kosherbutiken i Paris i fredags förra veckan, där en muslimsk extremist dödade fyra ur gisslan innan dramat upplöstes efter fem timmar.
Fyra dagar innan dådet rapporterade Beatrice Janzon, Sveriges Radios korrespondent i Paris, om hur judiska organisationer i Frankrike beskriver år 2014 som katastrofalt, med flera våldsdåd där judar blivit misshandlade för att de är just judar."

Ny glöd behövs i ekumeniken
- Olle Kristenson i Kyrkans Tidning - "Kristen enhet. Det behövs mer av passion i arbetet med den ekumeniska böneveckan som firas 18-25 januari, världens största manifestation för kristen enhet.
Jag var inte gammal när jag först hörde ordet ”ekumenik”. Det var något som var självklart ­hemma där pappa var präst i Svenska kyrkan, men som hade växt upp i ett missionsförbundshem med en far, det vill säga min farfar, som ett tag var ordförande i Majornas missionsförsamling i Göteborg. Ekumeniken var långt ifrån självklar i 1960-talets Göteborg. Snarare såg man med misstro på andra kyrkor i det gammalkyrkligt präglade Göteborgs stift. Motståndet riktades mot såväl frikyrkorna som den romersk-katolska kyrkan; det fanns ett sätt att säga ”katollskt” så att det dröp av förakt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar