Dagens Nyheter

26 jan. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 27 januari

Värna rätten att värna livet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Samvetsfrihet inom vården har varit en mycket omdebatterad fråga under det gångna året och debatten lär fortsätta. Förhandlingarna i målet vid Jönköpings tingsrätt, där barnmorskan Ellinor Grimmark stämt landstinget i Jönköpings läns landsting, pågår, och inom några veckor kommer Europarådets kommitté för sociala rättigheter avgöra anmälan mot Sverige, om bl.a. brott mot rätten till hälsa och rätten till samvetsfrihet.
Det finns starkt stöd i internationell rätt för samvetsfrihet, både i Europakonventionen, Europarådets resolution och Europadomstolens praxis. Men även i förarbetena till den svenska abortlagen finns det stöd för samvetsfrihet för vårdpersonal. Särskilda författningsbestämmelser om klausul om samvetsfrihet ansågs inte behövliga eftersom det sågs som en självklar rättighet."

Genom ett nyckelhål ser vi ”tusenårsriket” hända
- Tommy Dahlmans blogg - "Om du googlar ”tidens slut” får du mer än en halv miljon träffar. Söker du på synonymer som ”Harmageddon”, ”Jesu återkomst” etcetera har du snabbt mer än en miljon träffar. Människor utanför kyrkorna är mycket upptagna med frågorna medan det innanför kyrkväggarna numera är ganska lågmält. Och vågar någon pastor ta upp ämnet är det numera oftast runt, svalt och allmänt. Frågorna om församlingens uppryckande, domen, Israel, Antikrist, tusenårsriket, en ny himmel och en ny jord specificeras sällan. Resultatet blir att de undrande åker på andra möten, konferenser, bibelkurser och seminarier. Detta är en paradox. Samtidigt som intresset växer minskar förkunnelsen."

Tittarna följer familjens missionsresa
- Dagen - "Förra året lämnade de trygga Sverige för ett mer ovisst liv i Indonesien. Nu får vi följa deras vardag i SVT-satsningen ”Familjer på äventyr”. – Vi hoppas kunna bidra till att fler människor vågar följa sin kallelse.
Elin och Marcus Hammarberg och deras söner Gustav och Arvid 4,5 år och Albert 7 år, bor sedan förra våren i Indonesien dit de sänts ut av Frälsningsarmén. Det var efter att ha läst om familjen i Dagen som SVT hörde av sig till dem för att fråga om de ville vara med i deras nya serie ”Familjer på äventyr”.

100.000 jødiske nazi-ofre lever endnu
- Kristeligt Dagblad - "At Hitlers plan om at udrydde jøderne slog fejl understreges af, at der på 70-årsdagen for befrielsen af Auschwitz i 1945 fortsat er cirka 100.000 jøderi live, som under krigen levede i lejre, ghettoer eller i skjul for nazisterne. Om syv år vil kun halvdelen være tilbage."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar