Dagens Nyheter

18 jan. 2015

Nyhetsflödet söndag den 18 januari

Bristfälliga förklaringar till islamistiskt våld
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Det som skaver i mig är kommentarerna hos de debattörer och forskare som talar om att "västs värderingar" inte ska pådyvlas de som inte omfattas av denna kultur. För det som ofta betecknas som västliga värderingar är universella mänskliga värderingar, som yttrandefrihet. Något som de flesta av oss inte skulle vilja vara utan. Kritik mot religioner hör hit och då är det inte rimligt att en av världens största religioner skulle undantas. Även när kritiken tar sig plumpa och grova uttryck som Charlie Hebdo ofta gör.
En annan tendens är att peka på sociala faktorer som förklaring till islamistiskt våld. Det är att göra det lätt för sig. Då behövs inga ytterligare förklaringar om varför att mörda, våldta och förslava utövar en sådan lockelse på vissa individer....
Ännu grövre uttalar sig Afton­bladets kulturchef Åsa Linder­borg, som ger skulden för islamismens frammarsch på väst, främst USA, och anklagar Israel för "folkmord" på palestinierna. Detta är inte bara billiga förenklingar, det är rena lögner. Att på så sätt urskulda eller försvara mordiskt beteende och terrorism, fråntar individer och grupp­er ett eget ansvar. Detta innebär att förminska och omyndigförklara männi­skor."

Kyrkor brända i Charlie Hebdo-protest
- Dagens Nyheter - "Minst sju kyrkor i Niger har stuckits i brand bara på en dag som del i protester mot satirtidningen Charlie Hebdos senaste omslag. Minst tre människor har dödats, enligt poliskällor.
Minst sju kyrkor i Niger har stuckits i brand bara på en dag som del i protester mot satirtidningen Charlie Hebdos senaste omslag. Minst tre människor har dödats, enligt poliskällor.
Medan omkring 100 hjälmförsedda kravallpoliser bildade en mur framför katedralen i Nigers huvudstad Niamey för att skydda den mot en stenkastande folkmassa, steg rök från flera av stadens kyrkor. Lördagens attacker, där sju kyrkor i Niamey brändes enligt nyhetsbyrån AFP, var del i en andra dag av protester mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos teckningar av profeten Muhammed. Minst tre människor dödades enligt poliskällor på lördagen, vilket höjer den totala dödssiffran till åtta, enligt AFP."

Wallström spär på Israels irritation
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Vi har haft och vill fortsätta ha goda kontakter med Israel", säger utrikesminister Margot Wallström i den stora intervju som Dagens Nyheter har gjort med henne.
Det är svårt att ta denna vilja riktigt på allvar när hon i samma andetag använder ett i högsta grad odiplomatiskt språk för att beskriva Israels politik som "oerhört aggressiv" och talar om en retorik som "gått över alla gränser".

Evigheten med eller utan Gud
- Bength Gustavsons blogg - "Gud är jurist och domare och han kommer att skipa total och objektiv rättvisa, just därför att han är evig och vet allt utifrån  sitt förutseende, förutvetande och förutkännande. Men och det är ett helt avgörande men, och jag kan inte avsluta denna del utan att visa på detta som är en fundamental sanning i kristen tro och kristet liv: Att var och en som har välkomnat och välkomnar Jesus som sin personlige Frälsare, Messias, Konung och Herre genom att säga JA till Jesus, han eller hon kommer aldrig under någon dom, därför att Jesus tog hennes dom och straffpåföljd. Detta är Evangelium – De Goda och Glada Nyheterna som har Jesu egna kännetecken: Nåd och Sanning. Det handlar om att ”Gud har benådad oss i den älskade”. Smaka på det du min käre läsare. Detta finner du inte i någon religion eller hos någon annan än hos Jesus."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar