Dagens Nyheter

23 jan. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 22 januari

Knivattack i Tel Aviv
En av de skämtteckningar som nu sprids av
palestinska aktivister i sociala medier.
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Klockan 7:30 imorse (onsdag) gick en palestinsk terrorist till attack med en kniv mot morgonpendlare på en stadsbuss i centrala Tel Aviv. Minst 15 människor skadades, varav 6 allvarligt, innan busschauffören lyckades spruta pepparsprej i ögonen på terroristen, som då hoppade av bussen och tog till flykt. Alldeles bakom bussen råkade dock ett antal beväpnade fångvaktare befinna sig i sitt fordon. De hade fattat misstanke efter att ha sett bussen göra flera hastiga girningar och tog upp jakten på den flyende terroristen. En knapp kilometer från bussen försökte terroristen sedan attackera ytterligare ett antal människor, innan fångvaktarna hann ikapp, sköt honom i benet och försatte honom med handfängsel.
En talesman för terroristorganisationen Hamas i Gaza kallade terroristattacken för "hjältemodig och djärv” och ”ett naturligt svar på ockupationen och terroristbrotten mot det palestinska folket”. På väldigt kort tid började palestinska aktivister sprida skämtteckningar på sociala medier i vilka attacken glorifierades."

”Islamiska staten är ett hot mot hela världen”
- Dagen - "Savina Dawood, ambassadör för kampanjen A demand for action i Irak, vill väcka opinion i Sverige för de förföljda kristna assyrierna i hemlandet. "Islamiska staten är ett hot mot hela världen", sa hon i samband med ett seminarium i riksdagen.
– Jag bor i Arbil och där är det hyfsat säkert. Men det är inte länge sedan Islamiska staten anföll en väg i närheten. Attacken misslyckades, men läget kan förändras snabbt.
– Det största problemet är alla flyktingar som har tagit sig till Arbil från Mosul och andra platser på Nineveslätten. Vädret är nästan lika kallt som i Sverige och många av flyktingarna bor i tält.
Enligt Savina Dawood har reaktionerna i Sverige präglats av viss förvåning.
– En del har inte fattat att det finns kristna kvar i området och hur deras liv ser ut. Vissa har också blivit förvånade över att jag faktiskt åker tillbaka om några dagar."

Hur kristna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna?
- Youtube - I december uppstod en debatt om hur kristna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Stefan Swärd och Tommy Dahlman var några av förgrundsfigurerna. På lördagen möttes de i Nyhetsforum på Kanal 10. De intervjuades av programledaren är Ruben Agnarsson.
- Finns det en ”kristen” hållning till Sverigedemokraterna?
- Är SD ett rasistiskt parti?
- Vilka partier kan kristna engagera sig i?
- Hur ska kristna förhålla sig till Islam?
- Varför är den norska flyktingpolitiken mer restriktiv än den svenska?"

Hat mot judar blir rumsrent
- Atonbladets ledare - "I kvällens Uppdrag granskning undersöker Sveriges television judehatet på plats i Malmö. I allt högre utsträckning hämtar det sin energi ur Mellanösternkonflikten.
- Jag är född i Sverige. Jag har ingenting med den konflikten att göra, säger ”Natalie” som är judinna och vill vara anonym.
Fjorton gånger har hon anmält till polisen att någon ritat en Davidsstjärna utanför hennes dörr.
Historiskt förknippar vi antisemitism med nynazister. Men hatet har ändrat karaktär. Idag påverkas nivån på hot och hat av konflikten mellan Israel och Palestina. Under Gazakriget i somras svepte en våg av antisemitiska attacker över hela Europa.
Precis som vid terrordådet mot kosherbutiken i Paris som dödade fyra människor ligger ofta extrema islamister bakom.
Vissa använder till och med hakkorset som symbol även om de inte är nazister – antisemitismen räcker. Referenser till Auschwitz och Hitler är vanliga."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar