Dagens Nyheter

12 jan. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 13 januari

Tioåriga självmordsbombare sprider död
- Svenska Dagbladet - "En mycket ung självmordsbombare tog ett 20-tal offer med sig i döden.
Självmordsdådet utfördes vid lunchtid lokal tid på lördagen i staden Maiduguri när många helghandlare samlats.
Dödstalet efter attentatet steg under dagen, enligt AFP dödades minst 19 personer vid attentatet, och hänvisade till bland annat Röda Korset. Representanter för organisationen och vittnen säger att dådet utfördes av en flicka som tros ha varit i tioårsåldern. Ett tiotal personer skadades vid attacken.
På samma marknad sprängde sig två flickor sent i fjol. Dagens självmordsattack utfördes när flickan visiterades vid ingången till marknaden, säger Ashiru Mustapha till AFP.
Den islamistiska extremistgruppen Boko Haram, som sprider terror i regionen, misstänks ligga bakom dådet."

Netanyahus budskap till Europas judar: Israel är ert hem
- Världen idag - "När det tre dagar långa terrordramat i Paris var över på fredagskvällen fanns fyra judar bland dödsoffren. De var kunder i den kosherbutik där en av terroristerna, Amedy Coulibaly tog gisslan under fredagen. När dramat var över hade totalt 17 personer dödats under de tre dagarna, förutom de tre terroristerna.
Hela Frankrike är i chock och sorg, och för de omkring 500 000 judarna i landet blev terrordåden ytterligare ett svårt slag. Allt fler judar har de senaste åren valt att lämna Frankrike, till stor del på grund av antisemitismen i landet, och vågen av migration tros nu öka.
Från Israel höjs nu krav på skärpt säkerhet för judarna i Europa, samtidigt som judar uppmanas att emigrera.
– Jag vill säga till judar i Frankrike och Europas judar: Staten Israel är ert hem, sade premiärminister Benjamin Netanyahu på lördagen, skriver Jerusalem Post."

När Mona Sahlin jämställer Anders Breivik med organiserad islamistisk terror
- Tommy Dahlmans blogg - "I väsentliga ämnen som tar upp ondskans upphov, synen på människan, samhällsklimatet, relationerna mellan man och kvinna skiljer sig Koranens budskap som påminner om avgrundsdjup från det kristna evangeliet. Den kristna trons teologi är uppenbar och avslöjande när den beskriver att Gamla testamentets straffhändelser som ett uttryck för hur Gud i det första skedet fördömde orättfärdiga handlingar men hur profeternas budskap genom historien alltmer handlade om nåd och barmhärtighet som metod att hantera mänskligheten. Denna nåd får sin fullbordan i Jesus Kristus som friköpte oss från lagens förbannelse.
Muhammed däremot gav sina lärjungar Koranens budskap mer än 600 år efter att Jesus hade trätt fram och bekräftat att Gamla testamentets straff hade upphört att gälla. Muhammed anknöt emellertid på nytt till de straff som Guds budskap hade befriat mänskligheten ifrån. Muhammed gick en diametralt motsatt väg än kristendomen 600 år efter Jesu död och uppståndelse. Detta ledde mänskligheten, utifrån den kristna trons perspektiv, till ett andligt bakslag och en teologisk vilsenhet.
Mona Sahlin som nu arbetar som samordnare mot våldsbejakande extremism kan inte och får inte jämställa kristen tro med islam. Med felaktiga utgångspunkter och hörnstenar kommer alla hennes försök till fredlig arkitektur på sikt avslöjas såsom fuskbyggen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar