Dagens Nyheter

23 jan. 2015

Nyhetsflödet lördag den 24 januari

”Utsatthet” är ingen ursäkt
- Erik Helmerson/ledaren Dagens Nyheter -"Det som pågår i Malmö är vedervärdigt och en skam för stadens makthavare.
Vi har många gånger hört om hotelser riktade mot judar på stan, om vandaliserade synagogor och judiska begravningsplatser I onsdagens ”Uppdrag granskning” fick vi se det ta fysisk gestalt. När reportrarna besöker stadsdelen Rosengård iklädda den judiska huvudbonaden kippa börjar människor kasta ägg på dem. Det slutar med att de mer eller mindre blir bortjagade därifrån.
 Läs det igen: människor med judiska attribut jagas år 2015 bort från en svensk stadsdel.
Vittnesmålen och de fakta som presenteras i programmet får en att kallsvettas. Hela tiden ”Jävla judesvin”, hotfulla åtbörder, ”Vi ska slakta er alla”, saker som kastas från bilar. En kippavandring möts av långfingrar och slagord om Palestina. Lärare förföljs i sina skolor med tillmälen som ”du ska till Auschwitz”.
Om det varit nazister som systematiskt trakasserade och skrämde bort judar (eller andra) i en svensk stad hade vi, misstänker jag, inte talat om annat. Samhället hade markerat stenhårt, poliser hade omdirigerats och ansvariga hade spottat i nävarna. Vänstern hade kastat sig upp på första bästa bildliga barrikad och inte klivit ned förrän staden var säker."

Utan människor som öppet visar att de är judar blir inte judehatet synligt
- Britta Svensson i Expressen - "I Auschwitz på Förintelsens minnesdag för fem år sen träffade jag en överlevande som varit fånge där som barn. Hon tittade in i mina ögon och sa: "Man måste bekämpa fördomar så fort de visar sig. Inte låta dem växa sig starka".
Hon skildes för alltid från sin mamma, pappa och två storasystrar på järnvägsplattformen i Birkenau av en enda orsak. Hon var judinna.
Det fanns ingen annan orsak...
I "Uppdrag granskning" i veckan berättade Shmuel Goldberg, uppvuxen i New York, att folk flera gånger i veckan skriker "jävla jude" åt honom på gatorna i Malmö. "Så fort vissa personer får se att jag har en liten tygbit på huvudet, en kippa, släpper alla spärrar".

Kritiken tystnade mot Svantessons kristna tro
- Dagen - "Du kanske minns när Fredrik Reinfeldt presenterade sin ”kristna” arbetsmarknadsminister för ett och ett halvt år sedan. Medier gick i taket på grund av hennes bakgrund i bland annat Livets ord och Ja till livet och Elisabeth Svantesson kallades såväl mörkermänniska som fundamentalist.
Den linje som hon valde då var att tydligt berätta att hon var kristen, men inte gå mycket djupare än så. Hellre då prata sakpolitik.
– Min tro har aldrig varit någon hemlighet, men jag fick ett uppdrag att jobba med jobbfrågan inför valet, och det ville jag lägga mitt fokus på, säger hon då Dagen möter henne i riksdagen.
– Här i riksdagen har jag alltid upplevt en stor respekt för den tro som jag har, sedan blev det en debatt i media som jag valt att inte recensera.
Elisabeth Svantesson berättar gärna om att tron betyder mycket för henne. Men fortsätter man att skrapa lite på ytan vad det betyder kommer ganska snart ordet ”privat” upp."

Vi behöver inte vara rädda för sanningen
- Olof Edsinger i Världen idag - "I den postmoderna kulturen har detta fenomen fått en särskild och mycket oroväckande twist. Flera av vår tids tänkare förkunnar att sanningsanspråk inte är något annat än maktspråk. Därmed bör de antingen avfärdas som icke önskvärda, eller viftas bort som orimliga. "Det som är sant för dig behöver inte vara sant för mig."
En kuslig effekt av detta har de senaste åren rapporterats från de europeiska universiteten. Tidningen The Spectator publicerade nyligen ett långt reportage om en trend bland brittiska studenter som kan bli slutet för offentliga debatter, i alla fall där någon av parterna företräder åsikter som går att betrakta som stötande. Författaren nämner ämnen som abort och homosexualitet, men också miljöhot och feminism. Ämnen som, när någon intar "fel" position, väcker sådan vrede hos studenterna att de helt sonika försöker få debatten inställd.. ..
Som kristna behöver vi inte vara rädda för sanningen. Inte heller när den är obekväm. Även vi behöver förstås ha klart för oss att sanningen kan komma att utmana oss rejält. Men då får vi hämta styrka i vår Mästares ord: "Sanningen ska göra er fria".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar