Dagens Nyheter

14 jan. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 15 januari

 "Journalister mördas för vad de gör medan judarna mördas för vad de är"
- Harry Amster i Svenska Dagbladet - "Svensk rapportering har missat den judiska frågan.
Satiriker, journalister och judar mördas i Paris. Tyvärr osynliggjordes den antisemitiska dimensionen i en del av den svenska rapporteringen. När jag lyssnade på ”Studio ett” i fredags frågade ingen av de utsända Parisreportrarna eller de båda programledarna, för att inte tala om inbjudna experter, om varför terroristen hade valt just en judisk butik och vad detta dåd innebar för de franska judarna.
Jag blir något förundrad, eftersom antisemitismen i Frankrike ökat de senaste åren och att det bara är knappt tre år sedan skolskjutningen i Toulouse då en man mördade fyra människor, inklusive tre barn, utanför en judisk skola...
En man påpekar i The Independent att terroristen i den judiska butiken ”attackerade inte israeler utan judar. Det spelar ingen roll om du avskyr vad som händer i Gaza – de här människorna kommer att döda dig för att du är jude. Ingenting annat."

Judarna är åter måltavlor
- Dagens Nyheter - "I efterspelet till terrorn i Paris har 5.000 franska poliser och soldater kallats in för att försvara judiska skolor.
Med andra ord: islamistiska extremisters ilska över teckningar och andra oförrätter får dem att se judiska barn som legitima mål. Tydligare än så är det svårt att skildra den utsatthet som många av Europas judar känner i dag.
  Ett av förra veckans dåd har en glasklar antisemitisk kontext. När Amedy Coulibaly tog gisslan för att få terrorbröderna Kouachi fria valde han att slå till mot en judisk kosherbutik. I ett telefonsamtal med en fransk tv-station ska han uttryckligen ha berättat varför: han såg helt enkelt judarna som lämplig måltavla.
Händelsen är en perverterat logisk följd av den antisemitism som är en framträdande del av jihadisternas världsbild. Inte minst i Frankrike lever judar under konstant hot från muslimska extremister."

Tro för tvivlare!
- Stanley Sjöberg i Prayer Point - "Ganska många gångar har jag blivit kontaktad av ungdom som studerar teologi och i samband med utbildningen hamnat i svåra tvivel. Akademisk teologi i Europa syftar ofta till att ifrågasätta och utifrån intellektuellt godtagbara metoder angripa Bibelns historia och budskap.
När Bibeln beskriver övernaturliga under, bortförklaras sådant som osannolikt därför att det inte vanligtvis sker sådana övernaturliga under. Svenska teologer drivs ofta av politiska perspektiv. Bibeln studeras inte genom att läsa dess innehåll, utan utbildningen gäller att följa dem som forskar bland Bibelns kritiker från 1700-talet och framåt.
Samtidigt finns en teologisk forskning i andra delar av världen där tron bekräftas och blir förstärkt med teologiska studier på hög intellektuell nivå. Resultatet är att präster och predikanter i Asien, Afrika, Latinamerika och Mellersta Östern har övertygelse och därmed växande församlingar och massor av ungdom."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar